Antena 3 CNN Actualitate Aproximativ 500.000 de români muncesc la negru

Aproximativ 500.000 de români muncesc la negru

Aproximativ 500.000 de români muncesc la negru
29 Mar 2008   •   10:46

Aproximativ 42 de miliarde de euro din produsul intern brut al României sunt produse prin utilizarea muncii nedeclarate. Urmările muncii la negru sunt grave pentru bugetul de stat. Din estimările Consiliului pentru IMM-uri, aproximativ 500.000 de români muncesc la negru în acest moment în ţară. Comisia Europeană doreşte promovarea unei directive care să stopeze fenomenul muncii la negru. Acesta este considerat „o problemă majoră” la nivel comunitar.

În urma studiilor efectuate de Comisia Europeană s-a putut observa că există state unde munca la negru reprezintă 20% din PIB, în vreme ce în alte mai ales statele din sudul şi estul Europei, inclusiv România, procentul este mult mai mare, fără a se alte precizări. Oficialii europenii au constatat totodată că există patru categorii sociale implicate în special în acest fenomen: studenţii, lu­cră­torii independenţi, şomerii şi imigranţii. De asemenea aceştia au stabilit că principala cauză a muncii nedeclarate nu o constituie necesitatea, ci nivelul ridicat al taxelor şi al presiunilor administrative, birocratice.

Consecinţele sunt fireşti: scă­de­rea veniturilor din impozite şi taxe atât la bugetul de stat, cât şi la cele de securitate socială. În această situaţie, Consiliul pentru IMM-uri a propus mai multe măsuri pentru a combate acest fenomen. Una dintre ele ar fi o reducere de 10% a contribuţiilor pentru CAS. Această măsură ar urma să scoată la suprafaţă câteva sute de mii de locuri de mun­că prin mărirea bazei de impozi­tare. Consiliul pentru IMM-uri mai propune totodată şi o reglementare flexibilă a angajaţilor temporari sau ocazionali şi reducerea birocraţiei.

Antena 3

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close