Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, despre plângerea penală împotriva sa: ”Am dreptul să îmi susţin nevinovăţia”

Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, despre plângerea penală împotriva sa: ”Am dreptul să îmi susţin nevinovăţia”

Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, despre plângerea penală împotriva sa: ”Am dreptul să îmi susţin nevinovăţia”
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Noi 2016   •   13:25

Preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, a anunţat marţi că a fost depusă, la Parchetul General, o plângere penală împotriva celor care au gestionat situaţia după incendiul de la clubul bucureştean, printre care şi fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Update: Proba vinovăţiei aparţine reclamantului şi organelor de anchetă, iar reclamatul are dreptul să îşi susţină nevinovăţia, afirmă secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, ca reacţie la decizia Asociaţiei Colectiv de a depune plângere penală împotriva mai multor oficiali care au gestionat situaţia de după incendiul din clubul bucureştean.

''Astăzi am aflat că doi părinţi, Iancu şi Chelba, au depus o plângere penală împotriva mea în ce priveşte tragedia de la Colectiv. (...) Consider că nu am ce comenta cu excepţia acestui punct de vedere pe care îl postez aici. Ne aflăm într-o ţară democratică în care oricine poate depune o plângere penală, iar reclamatul are dreptul să îşi susţină nevinovăţia. Proba vinovăţiei aparţine reclamantului şi organelor de anchetă. Sunt convins că până mâine voi fi judecat şi condamnat din partea unor reprezentanţi ai presei şi a unor "activişti" de pe Facebook", a scris Raed Arafat marţi pe pagina sa de socializare, el subliniind că "este vorba doar despre o plângere penală la acest moment''.

Știre inițială: Preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, a anunţat marţi că a fost depusă, la Parchetul General, o plângere penală împotriva celor care au gestionat situaţia după incendiul de la clubul bucureştean, printre care şi fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

''Am depus plângere penală împotriva celor care au gestionat situaţia de după Colectiv, printre care Arafat şi Bănicioiu. (...) La această oră avem procese, avem anchete cu ceea ce s-a întâmplat până la uşa Colectiv, cine este de vină, de ce a luat foc. Noi vrem să continuăm. Copiii noştri au murit din cauza tratamentelor, din cauza refuzului de a fi trimişi în străinătate. Vedem cum un ministru de atunci spune că el este dentist şi nu ştia ce să facă, l-au sfătuit medicii. Deci, medicii trebuie să ne spună dacă sunt ei de vină sau este de vină conducerea. (...) Copiii noştri au murit din cauza condiţiilor din spitale, din cauza nepriceperii, din cauza interdicţiei de a fi trimişi în străinătate'', a susţinut Eugen Iancu.

Întrebat dacă e vorba despre malpraxis generalizat, el a spus: ''Cred că trebuie să ne spună justiţia''.

''Copiii noştri, cei care au reuşit să ajungă la spital, aproape toţi aveau o şansă la viaţă dacă şi conducătorii acelui moment ar fi fost interesaţi de viaţa lor şi nu de interese personale sau orgolii. Ştim toţi cine a condus atunci. Din păcate, unii conduc sau chiar vor să conducă în continuare - Arafat, Bănicioiu, avem manageri de spitale (...) care în acea perioadă se băteau cu pumnii în piept că noi avem de toate, că noi suntem trataţi mai bine ca în Germania, deşi se ştia din prima clipă că cei care ajung în spitale vor muri (...) din cauza bacteriilor, a lipsei de dotări, a lipsei de experienţă. Noi ne dorim să nu se întâmple ce s-a întâmplat la Maternitatea Giuleşti unde aproape că nu a plătit nimeni nimic. Când mă refer la plată, mă refer la pedepse'', a adăugat Iancu.

De asemenea, întrebat de ce plângerea a fost depusă la un an de la tragedie, el a susţinut că membrii asociaţiei au dorit ca ea să fie făcută ''cât mai bine''.

''Am încercat să facem această plângere cât mai bine. A trebuit să trecem şi noi peste o perioadă grea, nu am fost din primele luni foarte capabili să înţelegem ce s-a întâmplat. (...) Am strâns aproximativ 50 de semnături în plângere. Mai avem, dar am considerat că sunt de ajuns. Acuzaţiile concrete - crima, abuz în serviciu, trafic de influenţă, omor cu intenţie indirectă - sunt articole din Codul penal. Chiar şi inacţiunea se pedepseşte, cei care nu au făcut nimic, (...) primul ministru, se cheamă inacţiune'', a declarat Eugen Iancu.

El a adus acuzaţii şi angajaţilor de la 112 pentru limbajul folosit atunci.

''Răniţii nu au fost transportaţi în timp util, au ajuns cu maşini personale (la spitale - n.r.) şi taxiuri. (...) Ce făceau cei de la 112? Aveau timp să înjure, să îi facă dobitoci pe cei care sunau şi urlau din cauza arsurilor. Cam asta este şcoala pe care se pare că Arafat o pregăteşte'', a mai spus preşedintele Asociaţiei Colectiv.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close