Antena 3 CNN Actualitate Noi atacuri la granița României. Locuitorii din Tulcea au primit mesaj RO-Alert | Avioane F-16, în misiuni de cercetare

Noi atacuri la granița României. Locuitorii din Tulcea au primit mesaj RO-Alert | Avioane F-16, în misiuni de cercetare

Atacurile rusești de la granița României cu Ucraina au fost reluate vineri noapte. Autoritățile au emis mai multe mesaje RO-Alert pentru locuitorii din județul Tulcea. 

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Feb 2024   •   08:28

Rusia a atacat cu drone asupra zonelor dunărene ale Ucrainei, la granița cu România.

Alarma de atac aerian a durat șase ore. Porturile Ismail și Reni au fost vizate, conform presei ucrainene.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Locuitorii din Tulcea au primit un mesaj RO-Alert avertizând că ar putea cădea obiecte din spațiul aerian.

Prin mesajul RO-Alert, oamenii erau sfătuiți să se adăpostească în beciuri sau în adăposturi de protecție civilă sau să stea în casă, departe de geamuri și pereți exteriori.

Pe social media, locuitorii au relatat că au auzit mai multe explozii puternice. În Ismail, aproape de România, s-au auzit explozii, dar nu se știe încă dacă au fost victime sau pagube.

"Au fost lovituri cu drone la ucrainieni. Au fost în două reprize, una după ora 1 și o altă serie spre dimineață. Zgomotul s-a simțit foarte tare.
În Tulcea s-a simțit foarte tare, bănuiesc că au avut încărcătură mult mai mare", a declarat primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cerenga, la Antena 3 CNN.

Avioane F-16 ridicate de la sol de România

Ministerul Apărării Naționale anunță că a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană.

MApN a notificat la ora 00.26 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații și ulterior, la ora 00.48 pentru județul Galați. IGSU a emis mesaje RO-Alert pentru aceste două județe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 2.50.

Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate în jurul orei 1.15 pentru a executa misiuni de cercetare a spațiului aerian național pe timpul acestei situații.

Ulterior, la ora 5.30, ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență o nouă notificare pentru județul Galați, fiind transmis un mesaj RO-Alert.

Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliție aeriană, însă evoluția situației aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor, susțin reprezentanții Ministerului Apărării.

Starea de pre-alertă aeriană pentru județul Galați a încetat la ora 6:20

Deși în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere și observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul național, începând cu ora 8.00, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea.

"Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre.

Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații”, a transmis ministerul.

Instituția anunță că rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina ro alert Tulcea
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close