Antena 3 CNN Actualitate Atenție! Sâmburele unui fruct care se găsește zilele acestea în România este otrăvitor!

Atenție! Sâmburele unui fruct care se găsește zilele acestea în România este otrăvitor!

Atenție! Sâmburele unui fruct care se găsește zilele acestea în România este otrăvitor!
Sursa foto: foto: Pixabay.com
20 Dec 2018   •   18:29

Litchi (Litchi chinensis), cunoscut şi sub numele de lychee sau lici, este un fruct exotic existent şi pe pieţele româneşti, însă prea puţin cunoscut publicului larg.

Litchi este cultivat în China, în nordul Thailandei, Laos, Cambodgia, Vietnam, Bangladesh, Pakistan, India, sudul Japoniei, dar şi California sau Florida, Statele Unite. Tradus din limba chineză, litchi înseamnă „dar pentru o viaţă plină de bucurie”. Iubit de către nativii din sud-estul Asiei de secole, fructul conţine vitamine şi minerale care susţin o dietă sănătoasă.

În stare proaspătă, gustul fructului este dulce, fiind comparat cu cel de căpşune şi trandafir, sau de struguri albi. Atunci când este uscat, lichi are gustul asemănător celui de stafide.

Se aleg fructele cu coaja uniformă, fără crăpături sau zone moi. La temperatura camerei, ele rezistă maximum 2-3 zile. Înainte de consum, se îndepărtează coaja groasă, cu ţepi, de culoare roşie sau roz. Dincolo de acest înveliş neprietenos, se ascunde un miez alb şi dulce, care se mănâncă. Sâmburele din interior se aruncă, deoarece este otrăvitor (!) – cu toate acestea, substanţele pe care acesta le conţine sunt folosite pentru medicamente.

sursa foto: Pixabay.com

Litchi poate fi consumat atât proaspăt, cât şi uscat – se usucă după aceeaşi metodă ca şi stafidele. Se poate consuma ca atare sau se poate adăuga în salate de fructe, compoturi, salate cu brânză, în îngheţate, în prăjituri, etc. În plus, poate fi servit ca şi garnitură pentru friptură.

Sursă importantă de vitamina C: 100 gr. de litchi acoperă necesarul zilnic de vitamina C, care susţine imunitatea şi menţine sănătatea organismului (luptă împotriva agenţilor infecţioşi şi a radicalilor liberi);

Previne creşterea celulelor canceroase: studiile realizate de Universitatea Zhejiang Gonshang şi Spitalul West China de la Universitatea Sichuan din China au arătat că flavonoidele din pulpa fructului sunt foarte eficiente, în special, împotriva cancerului de sân; 

Previne formarea cheagurilor de sânge şi deteriorările severe ale celulelor, şi reduce incidenţa accidentelor vasculare cerebrale cu până la 50%; Reprezintă o sursă adecvată de carbohidraţi şi fibre, esenţiale pentru organism;

Sursă foarte bună de vitamine aparţinând complexului B (tiamină, niacină, folați), care funcţionează în calitate de co-factori pentru a ajuta corpul să metabolizeze carbohidraţii, proteinele şi grăsimile;

Consumul excesiv poate duce la febră şi sângerări nazale. Nu se consumă sâmburele din interior, deoarece este otrăvitor!

 

×
Parteneri
Guvernul taie 50% din sporurile bugetarilor care nu atrag bani europeni
x close