Antena 3 CNN Actualitate Risc maxim de avalanşă în munţii Făgăraş, până miercuri seară | Salvamontiștii sunt în alertă

Risc maxim de avalanşă în munţii Făgăraş, până miercuri seară | Salvamontiștii sunt în alertă

Până miercuri seară, la ora 20.00, în Munţii Făgăraş este risc maxim de producere a unor avalanşe.

Risc maxim de avalanşă în munţii Făgăraş, până miercuri seară | Salvamontiștii sunt în alertă
Sursa foto: Agerpres
de Silvia Preda    |    07 Feb 2023   •   22:14

Şi în alte zone montane este risc însemnat ca straturile de zăpadă să se disloce, vizaţi fiind Munţii Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi Bucegi, unde riscul de avalanşă este cotat cu patru, pe o scară de la unu la cinci.

De marţi seară până miercuri seară, în Munţii Făgăraş este risc cotat de cinci din cinci de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri, în timp ce la sub 1800 de metri riscul este însemnat, de patru din cinci.

La peste 1800 de metri, stratul de zăpadă are 70-80 de centimetri, coeziunea între cristale este slabă, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt depozite de zăpadă care ajung şi la trei metri.

Citeşte şi: Anchetă pentru înşelăciune după avalanşa de la cabana Capra

”În continuare, datorită structurii fragile şi puţin rezistente a zăpezii, vor fi condiţii de declanşare spontană a unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari, prin ruperea şi alunecarea stratului instabil din partea superioară, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări mici”, se arată în buletinul nivometeorologic publicat de Salvamont România.

În Masivul Bucegi, în Munţii Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu, riscul de avalanşă este cotat cu patru pe o scară de la unu la cinci, avertizarea fiind valabilă tot până miercuri seară, la ora 20:00.

Risc de avalanşă cotat cu trei din cinci este anunţat pentru Munţii Rodnei, Călimani-Bistriţei şi Vlădeasa-Muntele Mare.

×
Subiecte în articol: risc avalansa muntii fagaras Fagaras
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close