Antena 3 CNN Actualitate Un avion rusesc aterizează sâmbătă la Bucureşti pentru o misiune specială | "Această aeronavă rusă va fi complet izolată!"

Un avion rusesc aterizează sâmbătă la Bucureşti pentru o misiune specială | "Această aeronavă rusă va fi complet izolată!"

Rusia trimite, sâmbătă, la București un avion cu o misiune specială.

Un avion rusesc aterizează sâmbătă la Bucureşti pentru o misiune specială | "Această aeronavă rusă va fi complet izolată!"
Sursa foto: hepta
de Vasile Marcu    |    30 Iun 2023   •   16:21

Este vorba despre o aeronavă de tip Iliușin Il-96, având numărul de înmatriculare RA-96017 și care face parte din escadrila specială a Federației Ruse, vor fi repatriați 11 dintre diplomații Moscovei, anunță Antena 3 CNN, citând site-ul boardingpass.ro.

Evacuarea diplomaților ruși vine în urma deciziei luate de România, care a cerut Moscovei să reducă personalul ambasadei.

Țara noastră a decis ​reducerea personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă, după cum a anunțat anterior Ministerul român de Externe, MAE.

Citește și: Rusia amenință România după decizia vizând ambasada de la București

Concret, MAE român a comunicat la data de 8 iunie că Federația Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții: 21 de poziții de diplomat și 30 de poziții ale personalului tehnico-administrativ.

În urma acestor reduceri, personalul rus aflat efectiv la post în țara noastră scade cu 40 de persoane: 11 diplomați și 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ.

MAE român a indicat că măsura trebuie pusă în aplicare în 30 de zile și că aceasta a fost adoptată în conformitate cu prevederile Convenției  din 18 Aprilie 1961 de la Viena privind relațiile diplomatice.

Generalul Cristian Barbu: "Oare cu ce se ocupă tehnicienii de la Ambasada Rusiei? Răspunsul e ușor de dat"

"În situația în care Federația Rusă are interdicție de zbor în Uniunea Europeană, astfel de aprobări se dau la cel mai înalt nivel și sunt justificate strict de o astfel de conjunctură, pentru retragerea unui personal special, diplomatic în acest caz.

Aceste zboruri sunt urmărite și vor fi controlate din zona de responsabilitate. Nu cred că vor fi probleme deosebite.

Să nu uităm că astfel de zboruri au avut loc în ultima perioadă, nu numai în Europa, ci și în Statele Unite.

Însă este interesant faptul că atunci când s-au redus cele 51 de poziții (din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, n.r.), doar 11 dintre ele erau ocupate de diplomați. Celelalte poziții ocupate erau pentru personalul tehnico-administrativ, semn că nu activitatea diplomatică este foarte importantă pentru Ambasada Rusiei la București, ci, mai ales, cea din zona tehnico-administrativă. Oare cu ce se ocupă oamenii aceștia din tehnico-administrativ? Este ușor de dat un răspuns aici.

Generalul Cristian Barbu: "Aeronava rusă va fi supravegheată de la sol. Va fi complet izolată"

Eu nu cred că este cazul să fie escortată (aeronava rusă, n.r.). Nu este o aeronavă de război, este o navă de linie, pentru transport persoane. Ea este urmărită în permanență, dar nu reprezintă un pericol pentru securitatea României sau pentru spațiul NATO. Nu este înarmată și, sigur, nu va avea niciun fel de echipament care să poată să aducă vreun prejudiciu privire la siguranța statului român.

Însă, în mod cert, va fi însoțită de o serie întreagă de elemente de supraveghere de la sol și, acolo unde va fi dispusă pe planul terestru, va avea, de asemenea, o supraveghere suplimentară. 

Nu este cazul să ne gândim că ceva din acea aeronavă va putea să iasă (cineva) și se va putea deplasa în spațiul sau pe teritoriul României. Va fi complet izolată. Eu cred că în condițiile de față pe (aeroportul) Otopeni (va ateriza). Nu cred că este cazul să ne gândim la Baza 90, deși Baza 90 este în apropiere.

Cel mai normal ar fi ca la bordul avionului să fie (la aterizare) doar echipajul. Însă dacă va fi cineva de la Moscova, înseamnă că acea persoană are o aprobare cu totul și cu totul specială și are o misiune mai mult decât diplomatică în condițiile de față.

Eventual, să ajungă la Ambasada Rusiei de la București, deși nu cred că este cazul în acest moment, fiind clară misiunea de retragere a personalului diplomatic și a celui tehnico-administrativ de la Ambasada Rusiei de la București", a spus generalul (r) Cristian Barbu la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: avion rusesc Federatia Rusa diplomati MAE
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close