Antena 3 CNN Actualitate Avocaţii fac afaceri de milioane cu case naţionalizate

Avocaţii fac afaceri de milioane cu case naţionalizate

Avocaţii fac afaceri de milioane cu case naţionalizate
24 Aug 2007   •   10:13

Casele naţionalizate reprezintă în continuare o sursă de câştiguri substantiale pentru cei ce activează în domeniul speculaţiilor imobiliare. Case de avocatură specializate cumpără drepturile litigioase de la propietarii de drept la maximum o treime din valoarea de piaţă a imobilelor, scriu jurnaliştii de la cotidianul Gândul. Le vând apoi imediat, iar afacerea nu dă semne că s-ar opri.

Casele de avocatură specializate în recuperarea proprietăţilor îi caută pe moştenitori pe baza informaţiilor obţinute de la angajaţii municipalităţii. După ce află numele, adresa şi vârsta proprietarului căruia i-a aparţinut casa, statutul juridic al imobilului, recuperatorii de case naţionalizate îi contactează şi, sub pretextul că fără ajutorul lor niciodată nu îşi vor vedea înapoi proprietăţile, le cumpără drepturile litigioase. Preţul primit de propietar este, în cel mai fericit caz, o treime din valoarea de piaţă a imobilului, scriu jurnaliştii de la Gândul. Un astfel de exemplu îl reprezintă o vilă din cartierul Primăverii cu o valoare de piaţă de 2 milioane ¤, pentru care proprietarul a primit doar 600.000 ¤.

Numai în primele două luni ale anului trecut, din cele aproximativ 230 de notificări soluţionate, juriştii din Primăria Capitalei au trimis 200 de proprietari să obţină măsuri compensatorii şi au restituit în natură doar 35 de imobile, susţin jurnaliştii. Chiar şi casele naţionalizate rămase nerevendicate de foştii proprietari sunt ţinta avocaţilor recuperatori. Recuperarea acestora se face în instanţă, chiar dacă imobilele au fost vândute chiriaşilor. Revendicarea se face în baza Codului Civil, pe motiv că dreptul de proprietate este imprescriptibil, iar vechimea titlului de proprietate primează. Surse notariale le-au declarat celor de la Gândul că procurile în baza cărora avocaţii recuperatori formulează acţiunile în instanţă sunt aproape imposibil de verificat, chiar şi de către judecători.

Antena 3

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close