Antena 3 Actualitate Penitenciarele din România, adevărate lagăre de exterminare

Penitenciarele din România, adevărate lagăre de exterminare

09 Dec 2015   •   01:14

Mizeria, gândacii, celulele supra-aglomerate şi hrana proastă sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă cei aflaţi în spatele gratiilor. Avocatul Poporului a finalizat ancheta derulată, timp de câteva luni, iar rezultatele confirmă că drepturile omului sunt grav încălcate în penitenciare.

Potrivit legii, statul trebuie să asigure persoanelor reținute sau arestate condiții decente de detenție, cu respectarea drepturilor și protecției lor.

Condițiile din penitenciarele românești nu respectă nici pe departe aceste prevederi. Mărturie stau numeroasele cazuri pierdute de România la CEDO, în care foști deținuți au reclamat condițiile inumane din arest. Curtea Europeană a Drepturilor Omului le-a dat acestora dreptate, constatând că sunt încălcate flagrant drepturile omului.

În finalul raportului, Avocatul Poporului face mai multe propuneri, în scopul reducerii supraaglomerării din penitenciare. Printre acestea, reducerea, pe cât posibil, a aplicării măsurii arestului preventiv și reducerea duratei menținerii în arest preventiv, sau aplicarea unor măsuri alternative, cum ar fi amenda sau munca în folosul comunității.


Raportul Special al instituției Avocatul Poporului privind “Condițiile de detenție din penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă, factori determinanți în respectarea demnității umane și a drepturilor
persoanelor private de libertate” va fi lansat pe 17 decembrie 2015, începând cu ora 10:00, la Palatul Parlamentului, Sala Drepturilor Omului. La eveniment sunt invitați să participe Președintele României,
Președinții celor două Camere ale Parlamentului, Parlamentari, Membri ai Guvernului, reprezentanți ai instituțiilor publice, ai organizațiilor neguvernamentale și membri ai corpului diplomatic acreditat în România.


Accesați aici întregul Raport. Concluziile acestuia le puteți studia în Capitolul IX.

×
Subiecte în articol: avocatul poporului penitenciare raport

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close