Bacşişul seamănă haos în rândul comercianţilor. După ce guvernanţii au decis că pentru bacşis nu se va plăti TVA, regula s-a schimbat în lege. Mai exact, patronii au aflat că, în situaţia în care bacşişul nu va fi împărţit angajaţilor, suma va fi taxată cu 24 la sută, iar TVA-ul va fi scris şi pe bonul special.
De teamă că va fi găsit cu bani mai mulţi decât încasările înregistrate în casa de marcat, acest comerciant a decis să nu mai accepte bacşişul de 50 de bani. Când după multe insistenţe i se lasă totuşi atenţia, vânzătorul preferă să iasă din magazin după client pentru a-i înapoia ceea ce el a lăsat de bună voie.
Dacă în magazinele mici, vânzătorii nu vor bacşiş, într-altul vânzătoarele acceptă banii lăsaţi de client, dar nu eliberează bon. Au pregătită şi o explicaţie: întreaga sumă încasată din bacşiş va fi înregistrată abia la sfârşitul zilei în casa de marcat.
Ordonanţa de urgenţă care reglementează bacşişul a intrat în vigoare încă de pe 8 mai. Iar legea prevede clar că pentru orice sumă lăsată în mod voluntar unui vânzător trebuie emis un bon fiscal separat, iar banii vor fi impozitaţi cu 16 %. Singura neclaritate este dacă se aplică sau nu TVA la suma încasată din bacşiş. Legea spune <INTRA CARTON > că, în cazul în care bacşişul rămâne la patron, atunci se va plăti taxa pe valoarea adăugată de 24 la sută, iar TVA-ul va trebui trecut şi pe bon. Suma nu va fi taxată cu 24 la sută doar dacă se împarte angajaţilor.
Operatorii economici care vor fi găsiţi de inspectorii antifraudă cu 300 de lei mai mult faţă de suma fiscalizată, sunt pasibili de amendă de la 1.000 până la 27 de mii 500 de lei, dar şi cu suspendarea activităţii cu până la 30 de zile.