Antena 3 CNN Actualitate Banii mafiei italiene, SPĂLAŢI la gropile de gunoi din România

Banii mafiei italiene, SPĂLAŢI la gropile de gunoi din România

Banii mafiei italiene, SPĂLAŢI la gropile de gunoi din România
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Aug 2014   •   08:18

Mafia italiană îşi spală banii murdari prin gropile de gunoi din România. 400 milioane de euro obţinuţi din evaziune fiscală sau cămătarie ar fi ajuns în ţara noastră, în ultimii 10 ani, pentru a fi spălaţi.

Administratorii gropii de gunoi Glina, un român şi un italian, au fost arestaţi în urmă cu două săptămâni, la cererea anchetatorilor italieni. Ar fi fost cei care intermediau tranzacţiile financiare ale mafioţilor din Cosa Nostra.

Cazul arată ca un scenariu de film, iar dosarul este unul clasic de spălare de bani. Oameni grei din România au protejat, timp de un deceniu, cei mai temuţi infractori din Italia.

Masimo Ciancimino, fiul fostei eminenţe cenuşii a grupării mafiote Cosa Nostra, Don Vito Ciancimino, este cel care a preluat afacerile tatălui, după moartea acestuia: spălare de bani, evaziune fiscală, cămătărie şi asasinate la comandă.

Aceste preocupări i-au adus lui Masimo Ciancimino trei condamnări în Italia, abia în 2011. A recunoscut atunci, în faţa procurorilor, planurile de asasinare a fiului lui Berlusconi.

Dar care este legătura acestui mafiot cu România? Masimo Ciancimino s-ar afla în spatele firmei care administrează groapa de gunoi Glina. Mai exact, în 2005 Ciancimino ar fi plătit 100 de milioane de euro pentru a cumpăra aceasta groapă.

Administrarea afacerii a fost asigurată de societatea Ecorec, condusă de doi oameni cheie: românul Victor Dombrovschi şi şi italianul Sergio Pileri un apropiat al grupării mafiote. Autorităţile italiene au fost cele care au tras un semnal de alarmă.

În Italia se bănuia că Ciancimino ar ascunde în ţara noastră nu mai puţin de 400 de milioane de euro, prin afacerea "groapa de gunoi Glina". 

Glina nu era singura gropa de gunoi prin care gruparea din Italia îşi spăla banii murdari. Alte companii controlate de Cosa Nostra administrau gropile de gunoi din Argeş şi Prahova. Câţiva ani, nicio autoritate din România nu s-a apropiat de firmele mafioţilor italieni. 

Procedura era destul de de simplă. Sute de milioane de euro plecau din Italia spre România şi erau investite în amenajarea gropilor de gunoi din judeţele Prahova, Argeş şi Ilfov.

Masimo Ciancimino trimitea banii în ţara noastră prin intermediul societăţii Sirco SpA. Firma transfera, la rândul ei, banii către societatea Agenda 21, condusă de fraţii Giuseppe şi Sergio Pileri. Firma celor doi transfera apoi bani către societatea Ecorec de la Glina, administrată de Victor Dombrovschi. După ce scandalul s-a inflamat în Italia, autorităţile din România au ridicat din umeri.

La presiunile italienilor, Victor Dombrovschi şi Sergio Pileri, au fost reţinuţi de DIICOT în urmă cu două săptămâni. Vor fi extrădaţi în Italia, iar la cererea procurorilor italieni, anchetatorii de la DIICOT au pus sub sechestru toate proprietatile din Romania, dar si conturile bancare ale celor implicati in afacerea cu groapa de gunoi, ca sa acopere eventualele prejudicii.

Totuşi, nimeni din România nu a analizat cazul în toţi aceşti ani.

×
Subiecte în articol: spalare de bani
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close