Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Ponta forțează nota. Are nevoie de un act juridic pentru a reprezenta România la Consiliul European

Băsescu: Ponta forțează nota. Are nevoie de un act juridic pentru a reprezenta România la Consiliul European

Băsescu: Ponta forțează nota. Are nevoie de un act juridic pentru a reprezenta România la Consiliul European
Sursa foto: Foto: presidency.ro
de M.Z.    |    12 Iun 2012   •   20:20

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți seara, după decizia adoptată de Parlament - potrivit căreia Victor Ponta poate participa la Consiliul European -  că acest lucru contravine legii, iar pentru ca premierul să poată participa la summit, ca să reprezinte România, are nevoie de un act juridic, de o delegație din partea șefului de stat.

”Dacă domnul Ponta doreşte să preia atribuţiile de reprezentare ale preşedintelui (...) îi trebuie un act juridic, care poate fi hotărâre a Parlamentului, care poate fi o lege", a declarat Băsescu.

Șeful statului a spus că articolul 80 din Constituţia României spune clar că preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul acestuia.

Cele mai importante declarații ale președintelui Traian Băsescu, despre decizia Parlamentului de a-l trimite pe premier să ne reprezinte la Consiliul European din 28 iunie:

- nu este un scandal în această privință, pot fi cel mult puncte de vedere diferite

- prima apreciere este ca suntem în fața unui lucru pozitiv, pentru că dezbaterea din Parlament și cea care va urma, eu voi fi unul din  cei care va încerca s-o catalizeze

- nevoia de a ști care sunt mecanismele de funcționare a UE


___________________________________________________
   
Premierul Victor Ponta a declarat, după votul din Parlament privind nivelul de reprezentare a României la UE, că doreşte să aibă o nouă întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu pentru discuţii pe această temă.
   
Parlamentul a adoptat, marţi, cu 249 de voturi "pentru", 30 de voturi "împotrivă" şi o abţinere, declaraţia propusă de USL, potrivit căreia primul-ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.

Potrivit proiectului de declaraţie propus de USL, "Parlamentul României trebuie să fie informat, în prealabil, asupra agendei Consiliului European şi să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României; Parlamentul României trebuie să fie informat, după fiecare Consiliu European, cu privire la deciziile adoptate".


×
Subiecte în articol: parlament bogdan oprea guvern Victor Ponta
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close