Berbeceanu: ”Relaxarea, decisă în baza unei hârtii semnate chiar de ministrul Vlad Voiculescu”

de Andreea Cigolea    |    25 Ian 2021   •   10:40
Berbeceanu: ”Relaxarea, decisă în baza unei hârtii semnate chiar de ministrul Vlad Voiculescu”

Autoritățile nu au avut opțiunea de a nu relaxa restricțiile din București, spune prefectul Capitalei, care precizează că relaxarea a fost decisă în baza unei Hotărâri de Guvern semnate chiar de Vlad Voiculescu, după ce ministrul Sănătății a pus recent la îndoială acuratețea cifrelor oficiale.

Traian Berbeceanu spune la RFI că legislația obliga la relaxarea restricțiilor în București.

„În realitate și noi suntem foarte îngrijorați de evoluția situației pandemice. Chiar am discutat cu domnul ministru anterior zilei de vineri, când am fost nevoiți să convocăm ședința comitetului municipal, am împărtășit îngrijorarea domniei sale, dar i-am explicat în mod foarte clar și franc și categoric că noi ca structură administrativă, suntem obligați să punem în executare prevederile legale ale Hotărârii de Guvern, pe care, ce să vedeți, cu zece zile înainte a emis-o Guvernul, cu zece zile înainte de ședința noastră de Consiliu. Acea HG îl are printre co-autori pe Ministerul Sănătății și a fost semnată chiar de ministrul Sănătății. I-am explicat că pentru a nu pune în executare aceste măsuri de relaxare parțială, avem nevoie de un nou act normativ, iar Ministerul Sănătății putea să intervină din timp pentru modificarea condițiilor de relaxare a anumitor activități economice”, menționează prefectul Capitalei.

El precizează că dacă nu s-ar fi decis relaxarea restricțiilor în București, operatorii din HORECA ar fi putut da autoritățile în judecată.

”Noi nu am avut opțiunea de a nu pune în aplicare prevederile aflate în vigoare în Anexa 3 din HG, pentru că în caz contrar, riscam ca operatorii din HORECA, știu eu, operatorii licențiați din domeniul jocurilor de noroc, chiar și organizatorii de spectacole, teatre puteau să ne acționeze în instanță, să ceară daune foarte mari și să câștige procesele în mod firesc, datorită reglementărilor legale la care am făcut referire, să le câștige în termene foarte scurte”.

Întrebat dacă a primit vreo asigurare de la ministrul Sănătății că legislația va fi modificată, Traian Berbeceanu a răspuns: ”Chiar și în cursul zilei de ieri (duminică - n.r.) am discutat cu domnul ministru, am reiterat aspectele respective și dumnealui a spus că la nivelul ministerului se analizează și posibilitatea modificărilor la care am făcut vorbire”.

Ministrul Sănătăţii a cerut Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă să ţină închise afacerile HoReCa din Bucureşti

Potrivit ministrului, "măsurile de relaxare constituie un risc major ce ar putea duce la apariția unui nou val de infecții". Aceasta, mai ales în contextul în care a fost confirmat un caz cu o tulpină mai contagioasă de COVID, chiar în apropierea Capitalei, susţine Vlad Voiculescu.

Ministrul invocă un raport difuzat joi de ECDC (Centrul European pentru Controlul Bolilor), care arată că riscul epidemiologic european și național este ridicat, din cauza celor trei noi mutații ale virusului.

El subliniază că orice alte măsuri de relaxare luate în paralel riscă să pună în pericol redeschiderea școlilor în București, susţin surse citate de G4media.

Și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus, joi, că ar mai trebui așteptat câteva zile înainte de a se lua decizia relaxării restricțiilor impuse în București, după ce incidența a scăzut sub 3 la mie. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close