Antena 3 CNN Actualitate Motivarea instanţei: Medicul Beuran a făcut din Universitatea de Medicină o "piaţă de desfacere" pentru a obţine bani ilegal

Motivarea instanţei: Medicul Beuran a făcut din Universitatea de Medicină o "piaţă de desfacere" pentru a obţine bani ilegal

Medicul Mircea Beuran, profesor universitar şi membru în Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), a făcut din locul său de muncă o "piaţă de desfacere" pentru venituri ilicite personale, arată magistraţii în motivarea deciziei de arestare la domiciliu pentru 30 de zile a chirurgului.

Motivarea instanţei: Medicul Beuran a făcut din Universitatea de Medicină o "piaţă de desfacere" pentru a obţine bani ilegal
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    18 Feb 2020   •   10:50

În plus, chirurgul a fost interceptat și a recunoscut "explicit" că a luat mită în anul 2018, pentru a propune scoaterea la concurs un post de asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, mai arată sursa amintită.

"Astfel, fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului, aceste posturi, pe baza unor criterii pecuniare şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie. Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu (...) în propria "piaţă de desfacere", ca sursă personală de venituri ilicite. (...) Constatăm, de asemenea, că suma care a constituit obiectul „tranzacției” este una considerabilă", se arată în motivarea instanței.

Magistraţii vorbesc şi de "gravitatea" faptei comise de Beuran, având în vedere că medicul "a acţionat intenţionat, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în sensul „vânzării” unui post" din poziţia celui care conduce, deşi procedura trebuie făcută pe criterii de performanţă.

"Se va observa că inculpatul este o persoană deosebit de influentă în domeniul medical și universitar și, drept urmare, își poate exercita această influență asupra diferitelor persoane care au cunoștință despre săvârșirea faptelor sau care sunt implicate în săvârșirea acestora. (...)

La aprecierea stării de pericol pentru ordinea publică trebuie avută în vedere şi rezonanţa socială deosebită pe care astfel de fapte le au în rândul opiniei publice. În mod evident, nu se poate ignora pericolul pe care inculpatul îl constituie pentru societate, iar lipsa unei reacții ferme a autorităților ar conduce la o încurajare tacită la săvârşirea altor fapte similare, cu consecința scăderii încrederii populației în capacitatea de protecție a statului, a faptului că toţi funcţionarii statului primesc mită şi ar întări convingerea că numai prin „cumpărarea” bunăvoinţei factorilor de decizie se poate ajunge la accesarea unor posturi considerate de neatins de către persoanele oneste care, prin îndeplinirea condiţiilor legale, tind la ocuparea unor astfel de posturi", mai scrie în motivarea instanţei.

În încheiere, judecătorul vorbeşte de pericolul pe care îl poate reprezenta acest fapt în societate, având în vedere valul de medici care părăsesc România pentru străinătate, dezamăgiţi de condiţiile de la noi şi de sistemul medical.

"Este de notorietate faptul că tinerii absolvenţi ai facultăţii de medicină se orientează către state membre ale Uniunii Europene care le asigură un climat normal, firesc de exercitare a profesiei, fără alte condiţionări cu excepţia celor de competenţă (...) Nu întâmplător, poate, un număr alarmant de tineri (inclusiv absolvenţi ai instituţiilor de medicină) au ales să părăsească ţara, indicând corupţia drept principala cauză a acestui "exod". Că un post se cumpără, de cele mai multe ori, pe bani, o dovedeşte şi cazul de faţă”, mai spune instanța, în motivarea deciziei de arestare a medicului Mircea Beuran.

Cine este chirurgul Mircea Beuran

Doctorul Mircea Beuran a fost reținut joi seara de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru 24 de ore, pentru luare de mită

Chirurgul este acuzat de către procurori că a primit mită 10.000 de euro pentru a-i aranja unui alt medic ocuparea unui post de asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti.

Procurorii notează că, până în prezent, postul respectiv nu a fost scos la concurs.

DNA, explicații în cazul medicului Beuran: Arestarea, necesară pentru a preveni săvârşirea de noi infracţiuni

Denunţătoarea lui Beuran: "Nu e o victimă, așa cum se prezintă la TV. Am fost constrânsă să ajung în această situație"

Magistrații Tribunalului București au decis vineri ca profesorul Beuran să fie plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel București

Medicul Mircea Beuran, chirurg la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", s-a implicat la un moment dat și în politică, fiind membru în PSD.

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close