Antena 3 CNN Actualitate Biserica Ortodoxă vrea să INTERZICĂ nunţile în ziua de sâmbătă. Care este motivul

Biserica Ortodoxă vrea să INTERZICĂ nunţile în ziua de sâmbătă. Care este motivul

Biserica Ortodoxă vrea să INTERZICĂ nunţile în ziua de sâmbătă. Care este motivul
Sursa foto: Foto: eoficial.ro
de O.P.    |    24 Iun 2014   •   10:40

Patriarhia Ortodoxã Românã vrea sã revinã la vechile orânduiri bisericesti, care interzic anumite slujbe cu o zi înaintea Praznicelor Împãrãtesti. În vechime, cãsãtoria se savârsea dupã Liturghia de duminicã (conform Vechiului si Noului Testament, Sfânta Litrughie este Praznic Împãrãtesc).

La cununia religioasã, participa în trecut întreaga comunitate. Astãzi, cununiile sunt sãvârsite de regulã sâmbãta. Practica din prezent este necanonicã, pentru cã petrecerile tin pânã duminicã dimineatã, lucru care nu mai face posibilã participarea credinciosilor la Sfânta Liturghie de duminicã. Indicat este ca ele sã fie sãvârsite duminica, scrie Vremea Nouă.

În legãturã cu aceastã hotãrâre a Patriarhiei Ortodoxe Române, preotul Vasile Laiu, paroh al Bisericii “Sf. Ilie” din Bârlad si protopop de Bârlad, ne-a precizat: “Este o orânduialã canonicã a bisericii prin care se prevede ca slujbele religioase de cununie sã se facã numai dupã oficierea Sfintei Liturghii. Biserica trebuie sã-si intre în drepturi. Asa cum o lege trebuie respectatã în stat, asa trebuie respectatã si legea bisericeascã, care nu este de un an – doi, ci este de 2000 de ani. Taina cununiei, asa cum o cere Biserica, trebuie fãcutã din credintã. Dacã unii o fac pentru falã si dar, asta este treaba lor. Aceastã obisnuintã de a se face taina cununiei sâmbãta este o orânduialã oarecum impusã de vremurile comuniste, care s-a perpetuat si în zilele noastre.”

Protopopul Lãiu a tinut sa mai precizeze cã taina cununiei se poate oficia în orice zi, în orice perioadã a anului, numai sã nu fie urmatã de petrecere: “Este normal sã nu se mai oficieze cununia sâmbãtã din considerentul cã dupã slujba religioasã urmeazã o petrecere. Sâmbãtã seara oamenii merg la petrecere, care se prelungeste si duminicã. Lumea normalã, care pretinde cã este crestinã, ar trebui sã fie prezentã duminica la bisericã. Din cauza acestor petreceri, de obosealã sau din alte motive, nu mai pot participa la slujba de duminicã.”, a mai mentionat protopopul Vasile Lãiu.

×
Subiecte în articol: nunti Biserica ortodoxa
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close