Antena 3 CNN Actualitate Boala care ucide sute de copii în fiecare an poate fi prevenită. Vaccinul care iţi poate salva copilul

Boala care ucide sute de copii în fiecare an poate fi prevenită. Vaccinul care iţi poate salva copilul

Boala care ucide sute de copii în fiecare an poate fi prevenită. Vaccinul care iţi poate salva copilul
Sursa foto: Foto: bayhealth.org
04 Dec 2012   •   07:41

În România, sute de copii mor în primul an de viaţă pentru că părinţii nu-şi permit să cumpere un vaccin. Mai grav e că, în multe cazuri, părinţii nici măcar nu ştiu de existenţa vaccinului pneumococic. Acest ser ar putea salva bebeluşii de o boală extrem de gravă. Meningita pneumococică e cauza unui sfert dintre decesele din rândul nou-născuţilor.

La Reşiţa, o grădiniţă a fost închisă, după ce unul dintre copiii care învaţă acolo a ajuns la spitalul de boli infecţioase. Mult mai grav a fost un copil din Braşov. În urmă cu doi ani a intrat în comă din cauza bolii. Părinţilor nu li s-a spus niciodată de existenţa vaccinului antipneumococic.

În farmacii, serul costă trei sute de lei. Părinţii, însă, fie nu-l cunosc, fie nu şi-l permit.

Studiile arată că numai doi dintr-o sută îşi vaccinează copiii împotriva pneumococului, deşi microbul e răspunzător de peste un sfert din decesele copiilor, în primul an de viaţă.

La noi, vaccinul nu este inclus în calendarul de imunizări gratuite. Asta deşi 23 de ţări europene l-ai inclus deja în schemele de vaccinare, iar în România rata mortalităţii infantile e de două ori mai mare decât media europeană.

Andreea Marin promovează vaccinul pneumocicic şi prezintă Lupta Împotriva Pneumoniei. Vedeta a demarat o amplă campanie de informare, de creştere a conştientizării părinţilor cu privire la riscurile bolilor pneumococice şi de strângere de semnături pentru introducerea vaccinului pneumococic în programul naţional de imunizare.










×
Subiecte în articol: vaccin
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close