Antena 3 CNN Actualitate Bogdan Chirieac: "Nu știu cum a putut spune Ucraina cu atâta siguranță că a căzut o dronă rusă în România. Mă gândesc că n-au pus-o ei acolo!"

Bogdan Chirieac: "Nu știu cum a putut spune Ucraina cu atâta siguranță că a căzut o dronă rusă în România. Mă gândesc că n-au pus-o ei acolo!"

Analistul de politică externă Bogdan Chireac a explicat, la Antena 3 CNN, că România trebuie să se coordoneze cu autoritățile de la Washington, după ce MApN a confirmat oficial că părți ce ar putea proveni de la o dronă rusească de război au fost descoperite pe teritoriul țării noastre.

Bogdan Chirieac: "Nu știu cum a putut spune Ucraina cu atâta siguranță că a căzut o dronă rusă în România. Mă gândesc că n-au pus-o ei acolo!"
Sursa foto: Facebook / Oleg Nikolenko
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Sep 2023   •   15:34

"În niciun caz România nu trebuie să devină pretext de război NATO - Rusia", a avertizat el.

"Cei de la MApN sunt foarte prudenți, mai ales după evenimentul din Polonia (de anul trecut), unde s-a spus inițial că o rachetă rusească a căzut şi a ucis doi oameni.

Și, de fapt, era o rachetă a apărării antiaeriene din Ucraina, care a ajuns accidental acolo şi a făcut prăpăd. Faptul că (cei de la MApN) sunt foarte prudenți şi măsoară de zece ori până să taie o dată este foarte bine.

Nu știu de unde știa Ucraina (care a anunțat în premieră căderea dronei rusești în România, n.r.) cu atâta siguranță că e o dronă pe teritoriul românesc. Mă gândesc că n-or fi pus-o ei acolo.

Bogdan Chireac: "Tot ce înseamnă radio-electronică românească și NATO nu a depistat nicio dronă!"

Deocamdată, tot ce înseamnă radio-electronică din România şi NATO nu a depistat nicio dronă. Spațiul aerian al țării noastre nu este urmărit doar de români, ci de toată tehnologia NATO.

Cred că acțiunea care trebuie să se desfășoare prioritar este cea politico-diplomatică. Din punct de vedere militar, trebuie întărit clar acest flanc, cu baterii antiaeriene - știu militarii de care -  care trebuie deplasate acolo. România nu are aceste baterii, dar NATO le are (...)

Din punct de vedere politico-militar, România nu trebuie, în niciun caz, să devină pretext de război între NATO şi Rusia, în urma unui accident.

De aici încolo, cred că autoritățile din România - președintele, premierul - trebuie să informeze și să coopteze atașații militari ai principalelor țări NATO care au expertiză în acest sens, să-i ducă la faţa locului, să vadă şi dânșii. Au experiență, au purtat atâtea războaie în ultimele decenii.

Bogdan Chirieac: "Trebuie să avem spatele asigurat din punct de vedere politico-diplomatic"

Din punct de vedere politic, cred că președintele şi premierul trebuie să se consulte de urgență cu ambasadorul SUA din România, fiindcă dânsa primește instrucțiuni de la Departamentul de Stat (...)

Există suspiciunea că o dronă rusească a căzut pe teritoriul României şi ei (americanii) trebuie informate şi implicate înt tot ce se întâmplă. Trebuie, din punct de vedere politico-diplomatic, să ai spatele asigurat în permanență, iar militarii noștri trebuie să-şi facă treaba, în legătură cu militarii NATO", a spus analistul de politică externă Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

Foto: imaginea distribuită pe Facebook luni, 4 septembrie 2023, de purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, în postarea în care a afirmat, în premieră, că o dronă rusească a căzut și a explodat în România

×
Subiecte în articol: Bogdan Chirieac drona Rusia NATO România
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close