Antena 3 CNN Actualitate Bucureştiul poluează Argeşul, Dunărea şi Marea Neagră, din lipsa unei staţii de epurare

Bucureştiul poluează Argeşul, Dunărea şi Marea Neagră, din lipsa unei staţii de epurare

Bucureştiul poluează Argeşul, Dunărea şi Marea Neagră, din lipsa unei staţii de epurare
17 Iul 2008   •   10:11

Capitala este cea mai mare sursă de poluare a Argeşului, Dunării, Deltei şi chiar a Mării Negre. Principalul motiv pentru care toată otrava din metropolă se varsă în aceste ape, prin Dâmboviţa, este lipsa unei staţii de epurare funcţionale, potrivit dezvăluirilor recente din presa centrală. Primele efecte ale poluării sunt deja vizibile la nivelul întregii ţării în ceea ce priveşte calitatea apelor.

În prezent, circa 80% din apele uzate ale României, provenite de la principalele surse de poluare, ajung în râuri şi de aici în mare, neepurate sau insuficient epurate.

Numai anul trecut, în Dâmboviţa, au ajuns 370.000 de metri cubi de ape uzate, în care s-au identificat peste 25.000 de tone de fosfaţi, 500 de tone de detergenţi, o tonă de cianuri. În plus, cantităţile de azot, amoniu, uree sau fosfor au depăşit de până la 40 de ori normele standardelor de calitate impuse la nivel european.

Şi în ceea ce priveşte calitatea apelor Mării Negre specialiştii trag un semnal de alarmă. Inspectorii de la Apele Române au verificat, în urmă cu câteva luni, gradul de curăţenie al cursurilor de apă din toată ţara. Ei suţin că pe o scară de 1 la 5, unde 1 înseamnă apă foarte curată iar 5 foarte murdară, apa din România se situează la nivelurile 2-3.

Mai mult, în presa centrală au fost publicate recent articole şi imagini care arată cum apele menajere a peste 20 de localităţi de coastă sunt deversate, mai mult sau mai puţin epurate, în Marea Neagră. Sănătatea turiştilor are de suferit, întrucât aceste ape sunt infestate de bacterii de la staţii de epurare şi sunt poluate de reziduuri, uneori chiar de petrolul provenit de la navele din larg.

Până în anul 2015, calitatea apei din România ar trebui să fie în conformitate cu normele Uniunii Europene. În prezent, doar 14 din cele aproape 400 de staţii de epurare din ţară îndeplinesc criteriile de performanţă impuse de Uniune.

Pentru a corespunde standardelor impuse de oficialii de la Bruxelles, România trebuie să investească, până în 2013, aproximativ 8,6 miliarde de euro în sectorul de epurare a apelor menajere şi reziduale.

Sursă foto: www.liverpool.nsw.gov.au

Antena3

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close