Antena 3 CNN Actualitate Caii chinuiți găsiți pe un câmp din Techirghiol ar aparține unui procuror DIICOT

Caii chinuiți găsiți pe un câmp din Techirghiol ar aparține unui procuror DIICOT

Peste 40 de cai au fost filmați pe un câmp din localitatea Techirghiol, județul Constanța, în condiții inumane, vizibil slăbiți și înfometați. Echipe formate din poliţişti, jandarmi şi angajaţi ai Primăriei Techirghiol au intervenit duminică și au reușit să captureze 35 de exemplare. Surse ale Antena 3 spun ca aceștia ar aparține procurorului DIICOT Marius Valentin Tucă.

Caii chinuiți găsiți pe un câmp din Techirghiol ar aparține unui procuror DIICOT
Sursa foto: Facebook/ Primaria Techirghiol
de Georgiana Adam    |    25 Ian 2021   •   14:10

Surse apropiate anchetei au declarat că proprietarul oficial al cailor ar fi o femeie. Cu toate acestea, se pare că animalele ar aparține de fapt procurorului Marius Valentin Tucă, dar că acesta nu apare în niciun act oficial, ca și proprietar. Cel mai probabil, femeia era folosită drept paravan ca această situație să nu îi afecteze reputația.

Cai ar fi fost salvați din diverse imprejurări, erau ținuți de ani buni pe terenul pe care au fost găsiți, și mutați din loc în loc pe aceeași pajiște. Procurorul Tucă le-ar fi asigurat hrană și ar fi plătit niște localnici pentru a avea grijă de ei. Doar că animalele au fost vizibil neglijate și lăsate în frig și mizerie.

Oficiali din cadrul IPJ Constanţa au confirmat că a fost aplicată o sancţiune împotriva proprietarului cailor, dar nu l-au numit: 

"Polițiști din cadrul serviciului de Ordine Publică și ai Poliției orașului Techirghiol, au efectuat verificări în cursul zilei de ieri, iar în urma celor constatate au fost identificate 35 de cabaline. La față locului s-au deplasat și reprezentanți ai DSVSA Costantă, însoțiți de un medic veterinar care, împreună, au evaluat starea animalelor. 

În urmă cercetărilor, polițiștii constănțeni au luat măsură deplasaii acestora într-un adăpost de pe rază județului Constanța portivit legislației în vigoare.Totodată, proprietarul cabalinelor a fost identificat și sancționat contravențional cu o amendă de 3000 de lei, pentru nerespectarea obligației de a asigura acestora un adăpost corespunzător și asistență medicală."

Într-un comunicat transmis de Primăria Techirghiol duminică seara, autoritățile anunțau că cei 35 de cai au fost duși la o fermă din comuna Peștera

În urmă unor sesizări venite atât pe rețelele sociale cât și de la diferite persoane, duminică 24.01.2021, 35 de cai au fost salvați de autorități și duși în adăposturi specializate pentru îngrijire.

Acțiunea s-a desfășurat pe rază orașului Techirghiol, caii fiind adunați de autorități de pe terenurile extravilane. La acțiune au participat reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare Constanța, Poliției din Techirghiol, Poliției Locale Techirghiol și medicul veterinar din orașul Techirghiol. 

Identificarea și strângerea cailor a durat câteva ore având în vedere suprafață mare de terenuri agricole dar și condițiile meteo care au îngreunat accesul autorităților.

Anchetă privind indentificarea proprietarului sau proprietarilor cailor este în plină desfășurare, având în vedere că din cei 35 de cai doar 6 erau microcipati.

Precizăm că niciunul din exemplarele găsite de autorități nu era în evidență Registrului Agricol al Primăriei Techirghiol.
Pentru salvarea animalelor au venit în ajutor mai multe ONG-uri.

Reprezentanții DSV Constanța și cei ai Poliției Naționale au emis o ordonanata de reținere a animalelor și au decis transportarea lor la o fermă din comună Peștera pentru a primi îngrijiri medicale și hrană. 

Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat în această acțiune de salvare a cabalinelor.

Reprezentanţii de la Asociația Kola Kariola au postat în weekend, pe Facebook, imaginile cu cei 40 de cai ce par a fi de rasă, dar care stau la marginea lacului Zarguzon din Techirghiol în condiții îngrozitoare. 

„Se trage un semnal de alarmă despre starea incredibilă a 40 de cai, din Techirghiol, aflați pe marginea lacului Zarguzon. Este evident că niciun ONG din România nu poate prelua 40 de cai! Este clar o problemă pe care trebuie să o gestioneze și să o rezolve statul român”, au scris cei de la Kola Kariola.

Cântărețul Puya a anunțat că va adopta doi dintre caii salvați

 "E important că problema s-a rezolvat. Eu cu un prieten o să adoptăm doi cai. Da, deci am tot văzut lozinca asta „România, românii…stilul naționalist”. Hai să ne luăm țara înapoi. Am luat-o fizic. Am cumpărat o casă la țară cu teren de 2.500 mp. Am mai convins încă pe cineva și mai am un aliat. Poate așa o să putem să schimbăm lucrurile.

E o problemă mai mare. Țăranii noștri au fost dezlegați de pământ prin colectivizare. Nu mai vor să stea cu animalele. Dar marea majoritate iubesc animalele. Asta contează. Puterea exemplului personal”, a declarat Puya pentru Gandul.ro.

„Nu știu care e procedura pentru a adopta caii, ei sunt proprietatea cuiva, când se va rezolva, dacă vrea să îi vândă o să îi cumpăr. În starea în care arată… nu dai bani mulți pe ei.

Să nu îi uităm totuși și pe oameni. Problema animalelor vine din problema oamenilor. Dacă oamenii nu au probleme, au timp să se gândească și la chestia asta. Normal că unii o duc rău și nu au timp să se preocupe. Omul cu stomacul gol nu prea stă să se gândească… Și noi suntem tot un fel de animale. Ar trebui să rezolvăm problemele de la stomac și se rezolvă și restul”.

Imagini sfâşietoare cu peste 40 de cai ţinuţi în condiţii inumane, pe un câmp din Techirghiol

Imagini șocante au fost surprinse în localitatea constănțeană Techirghiol. Zeci de cai au fost găsiți pe un câmp în condiții inumane. Oamenii legii au deschis o anchetă de amploare.

Imaginile șocante au fost surprinse cu peste 40 de cai abandonați, nemâncati, legați, unii morți, pe marginea lacului Zarguzon.

''Ceea ce se întâmplă e revoltător. Nu poți să lași niște animale în ultimul hal, să le lași înfometate, fără apă, fără mâncare'', a spus Valentin Dan, reprezentant Asociaţia Phrosa's Sanctury.

În imagini, unul dintre cai era căzut într-un pârâu îngheţat

Autorităţile au mers pe câmpul pe care se aflau animalele şi au încercat să afle cui aparţin.

''Animalele nu sunt înregistrate în cadrul registrului agricol Techirghiol din Primăria Techirghiol. Urmează ca ancheta care este în plină derulare să ne spună cine este proprietarul şi evident, anchetatorii să ia măsuri''

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close