Antena 3 CNN Actualitate Caniculă în România. Reguli de alimentație în zilele toride de vară

Caniculă în România. Reguli de alimentație în zilele toride de vară

Meteorologii ANM au emis trei avertizări de tip cod roșu, galben și portocaliu pentru caniculă și temperaturi extreme.

Caniculă în România. Reguli de alimentație în zilele toride de vară
Sursa foto: Hepta
de Maria Zărnescu    |    24 Iun 2021   •   08:44

În aceste condiții, Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București Ilfov a făcut o serie de precizări cu privire la regulile alimentare pe care oamenii ar trebui să le respecte în aceste zile caniculare.

"Cele mai vulnerabile categorii sunt sugarii, copii mici, persoanele cu boli cronice, persoanele de vârsta a treia, persoanele cu dizabilități, în general toate acele categorii dependente.

Față de aceștia trebuie să avem foarte multă grijă în astfel de situații", spune Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București - Ilfov.

Alimentația în zilele caniculare de vară

"Trebuie să avem grijă cum ne îmbrăcăm în aceste zile toride, se va purta îmbrăcăminte amplă, lejeră, vaporoasă din fibre naturale, care să acopere cât mai mult din suprafața corporală, capul va fi acoperit cu pălărie, cu șapcă sau se va purta umbrelă.

Foarte importante sunt alimentația și hidratarea. Se vor consuma peste doi litri, doi litri și jumătate de lichide, în fiecare zi. Când spunem lichide, mă refer la apă, ceai, la temperatura camerei, sucuri naturale, se vor evita băuturile cu conținut ridicat în cofeină, se vor evita băuturile foarte dulci și băuturile alcoolice.

Aceste categorii cresc diureza și accentuează eliminarea apei din organism. Regimul va fi un regim bogat în fructe și legume proaspete, astfel în cât să creștem hidratarea organismului.

Sugarii vor fi alimentați la cerere în această perioadă, nu se va face diversificarea alimentației. Nu trebuie să așteptăm să apară senzație de sete, se va consuma un pahar de apă sau chiar iaurtul este un foarte bun hidratant, la jumătate de oră", a explicat alice Grasu, la Antena 3.

Cod roșu de caniculă în România

Meteorologii au emis pentru joi și vineri o avertizare de caniculă pentru întreaga țară. Astfel în 7 județe din vestul țării va fi Cod roșu, în alte 11 Cod portocaliu, iar în restul țării va fi Cod galben. Maximele vor ajunge la 39-41 de grade.

Potrivit ANM, Codul roșu este valabil joi și vineri în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș. În aceste zone se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20-24 de grade.

Tot joi și vineri în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35-37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20-22 de grade. Sunt vizate 11 județe: Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj și Olt.

În restul teritoriului va fi în vigoare Codul galben. Astfel, în zilele de joi și vineri valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul

Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

×
Parteneri
Procurorul "Ştii cine sunt eu?", afacere imobiliară de milioane de euro
x close