Antena 3 CNN Actualitate Carnea românească de porc şi pasăre, în pericol de dispariție din cauza creșterii prețului la gaze și energie: ”Situația a ajuns inadmisibilă”

Carnea românească de porc şi pasăre, în pericol de dispariție din cauza creșterii prețului la gaze și energie: ”Situația a ajuns inadmisibilă”

Doar 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai provine din producția internă, în România, susține Asociația Forța Fermierilor, care atrage atenția asupra impactului pe care creșterea prețurilor la gaze și energie electrică îl are asupra fermierilor români.

Carnea românească de porc şi pasăre, în pericol de dispariție din cauza creșterii prețului la gaze și energie: ”Situația a ajuns inadmisibilă”
Sursa foto: Pixabay
de Adelina Miron    |    07 Ian 2022   •   13:20

Asociația susține că în șase luni românii vor consuma doar carne de porc importată. 

„Am fi singurul stat din UE care nu își asigură nici măcar un kilogram de carne din producția internă. În sectorul pasăre, situația este diferită, dar la fel de dramatică. Aici aveam singura zonă de producție unde România își acoperea din producția internă peste 90% din consum. În jumătate de an, această performanță va fi istorie.”, transmite Asociația într-un comunicat de presă.

În procesul de producție, gazele naturale sunt esențiale pentru unitățile din sectorul zootehnic, fiind necesară ventilarea spațiului și menținerea unei temperaturi constante pentru purcei și pui, spun fermierii.

”Nu se gândește nimeni cum își poate continua activitatea un sector esențial pentru securitatea alimentară a României”

Președintele Asociației Forța Fermierilor, Vlad Macovei, solicită Guvernului României măsuri de sprijin pentru producătorii de carne de porc și de pasăre și susține că majorarea prețurilor la gaze și electricitate este nejustificată.

„Situația a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creștere de costuri de 6-7 ori la electricitate și gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în șase luni. Vom avea diminuări de producție chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru. 

Serios, chiar nu se gândește nimeni cum își poate continua activitatea un sector esențial pentru securitatea alimentară a României cu creșteri de costuri pe o zonă esențială de 6-7 ori? Solicităm Guvernului României să vină cu soluții pentru a mai putea vorbi de supraviețuirea sectorului de porc și pasăre în România. Iar companiilor de utilități, care efectiv își bat joc de antreprenorii români din zootehnie și industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie rușine pentru inconștiența de a pune în pericol producția de carne în România! Sunteți niște asasini economici, asta sunteți! 

Nu există nicio justificare economică pentru majorarea de tarif pentru un produs sau serviciu furnizat de 6-7 ori de la o lună la alta. Pur și simplu nu există, mai lăsați-ne cu abureala!”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Asociația preconizează un deficit al balanței comerciale cu produse agroalimentare de minim 3 miliarde de euro în 2022, dacă nu se vor implementa măsuri de susținere a fermierilor.

„În condițiile în care nu se vor găsi soluții pentru ca producătorii români de carne de pasăre și porc să plătească facturi rezonabile pentru consumul de gaz și energie electrică, esențial pentru unitățile de producție, vom asista, în 2022, la o deficit al balanței comerciale cu produse agroalimentare de minim 3 miliarde de euro, față de 2 miliarde cât se preconizează pentru 2021. Deficit care înseamnă că acești bani, în loc să rămână în țară, să circule în economie națională, vor ieși din România și vor asigura profiturile străinilor. Pe spatele consumatorului român și cu afectarea gravă a securității alimentare naționale.”, se mai precizează în comunicat.
 

×
Subiecte în articol: carne porc porc energie
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close