Antena 3 CNN Actualitate Cât ne costă să mâncăm sănătos? Legumele şi fructele româneşti, marfă de lux: sunt mai scumpe decât carnea

Cât ne costă să mâncăm sănătos? Legumele şi fructele româneşti, marfă de lux: sunt mai scumpe decât carnea

Cât ne costă să mâncăm sănătos? Legumele şi fructele româneşti, marfă de lux: sunt mai scumpe decât carnea
de O.P.    |    16 Mai 2012   •   05:47
Preţurile la legumele şi fructele de sezon cresc de la o zi la alta în pieţele din toată ţara. Pentru romanii cu venituri mici, kilogramul de cireşe, care costa în medie 30 de lei, este un lux.

La fel se întâmplă şi cu roşiile. Există şi o explicaţie: din cauza iernii grele, producţia internă a scăzut cu 30, chiar 40 de procente. Comercianţii se bazează doar pe produsele din import.

Legumele româneşti au devenit o marfă de lux pe tarabele pieţelor: au preţuri de-a dreptul astronomice. În top stau roşiile.

La capitolul fructe, căpşunele şi ciresele sunt doar admirate de către cumpărători. Asta pentru că un kilogram de căpşune costă între 8 şi 10 lei, în timp ce unul de cireşe urcă până la 25 de lei.

Producătorii spun că preţurile legumelor sunt justificate, mai ales că ei au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar ca să-şi repare serele ori solariile distruse de căderile masive de zăpadă din această iarnă.

Însă, altul este cel mai important motiv pentru care legumele şi fructelor româneşti sunt cu cel puţin 30 la sută mai scumpe decît cele din import. Faptul că au ieşit târziu. Anii trecuţi, la începutul lunii mai, existau deja pe piaţă căpşune, cireşe sau roşii proprii, pe cînd acum, abia se coc.






 

×
Subiecte în articol: legume
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close