Antena 3 CNN Actualitate Categoria de locuinţe din Bucureşti unde factura la energie este de 31 de lei

Categoria de locuinţe din Bucureşti unde factura la energie este de 31 de lei

Unii proprietari de locuinţe din Bucureşti primesc facturi la energia electrică în valoare de doar 31 de lei, însă există o problemă pe care autorităţile este posibil să o fi scapăt din vedere.

Categoria de locuinţe din Bucureşti unde factura la energie este de 31 de lei
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Feb 2024   •   22:13

Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, în România sunt 5 milioane de gospodării unde se plătesc facturi de 35 lei la curent. Asta pentru că datorită scăderii prețurilor pe piață, furnizorii achiziționează în prezent gaz și energie electrică la costuri mai reduse.

Este şi cazul unei garsoniere descoperite de jurnaliștii DCnews.ro în Bucureşti, acolo unde factura la energia electrică este de 31 de lei. Totul a fi bine, însă în respectivul imobil nu locuiește nimeni şi singurul consumator este doar un frigider.

"Schemele de compensare-plafonare sunt făcute pe baza unor case goale"

"Burduja este rupt de realitate. 35 de lei este o sumă care se plătește, probabil, acolo unde nu locuiește nimeni, unde casele sunt închise, unde nu există niciun consumator.

Prin urmare, nu poți să faci o analiză pe baza unor puncte de consum goale. Acolo unde există cineva care consumă, care trăiește, care deține măcar un televizor, o mașină de spălat, un bec, un frigider nu are cum să plătească doar 35 de lei. Nu poți să faci analiza pentru viitoare schemă de compensare-plafonare pe baza unor case goale, unor case fără consumatori. Este ca și cum te-ai raporta la ceva ce nu există”, a zis analistul Elena Cristian pentru DC News.

Ministrul Energiei explică ce români plătesc facturi de 35 de lei la curent

"În datele ANRE, cele pe care le-am invocat astăzi, ANRE-ul colectează aceste date pe tranșe de consum. Prima tranșă se referă la un consum anual de până la 1000 de kilowați-oră pe an, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 83 de kilowați-oră pe lună.

În această tranșă se regăsesc 4,1 milioane de gospodării /de puncte de consum. Apoi, în următoarea tranșă, de la 1000 la 2500 de kilowați-oră pe an se mai regăsesc încă 3,1 milioane de gospodării.

ANRE-ul nu diferențiază în interiorul unei tranșe, dar cel mai probabil între 83 de kilowați-oră pe lună și 100 de kilowați-oră pe lună, care este primul prag, se mai regăsesc încă 1.000.000 de gospodării.

Deci, în total, 5 milioane de gospodării plătesc într-adevăr, undeva 35-40 lei pe lună, ceea ce am considerat că e costul unui pachet de cafea, nu știu de un kilogram, deci un cost rezonabil", a spus ministrul Energiei, vineri seară, la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: factura energie Bucreşti
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close