Antena 3 CNN Actualitate Categoria de români care se va putea pensiona după trei ani de muncă de şef. Toni Neacşu: "O mare cacealma"

Categoria de români care se va putea pensiona după trei ani de muncă de şef. Toni Neacşu: "O mare cacealma"

Guvernul nu numai că nu desfiinţează pensiile speciale, dar instituie o nouă categorie: specialii specialilor. 

Categoria de români care se va putea pensiona după trei ani de muncă de şef. Toni Neacşu: "O mare cacealma"
Sursa foto: Agerpres | TRAIAN NEGULESCU
de Georgiana Adam    |    22 Dec 2022   •   16:00

Este vorba despre conducătorii de la vârful sistemului judiciar, care se vor putea pensiona după trei sau şase ani în fruntea unei instituţii. 

Proiectul de lege a primit aviz astăzi cu observații de la Consiliul Superior al Magistraturii, iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor beneficia de această lege.

Astfel, ei vor putea să se pensioneze după şase ani, adică după un mandat întreg. La fel, șefa, președintele Înaltei Curți și șefii de parchete principale. 

Citeşte şiData la care vor intra banii de pensii în ianuarie 2023. Marius Budăi: "Se va lucra și în weekend, să putem achita toate pensiile"

"În primul rând, acest proiect care privește pensiile speciale, cum le spunem noi, este o mare farsă, deci o mare, mare cacealma.

Într-adevăr, practic, nu se desființează nicio astfel de pensie de serviciu, ba dimpotrivă, se creează categorii noi care sunt specialii specialilor. 

Astăzi cei din CSM au dat aviz pe niște privilegii care li se aplică în exclusivitate doar lor. 

Într-adevăr, se ajunge ca în sistemul judiciar, după trei ani pentru o funcție de conducere e vorba, de exemplu, de procurorul general al României, de procurorii-șef DIICOT sau DNA, să poți ieși la pensie indiferent de vechime, indiferent de activitate efectivă prestată ca judecător sau ca procuror, în situația de față. 

La fel, membrii CSM, care pot fi de vârste foarte mici, pentru că acolo sunt reprezentanți și ai judecătoriilor sau ai parchetelor", a explicat avocatul Toni Neacşu, joi, la Antena 3 CNN.

Astfel, dacă acest proiect de lege va ajunge lege, vor exista magistrați care vor putea să se pensioneze la puţin peste 30 de ani, după doar după trei ani de muncă de şefie.

"Absolut exact despre asta este vorba. Deci, s-a creat o nouă categorie super privilegiată a acestora. 

Ideea de ansamblu este următoarea: CSM-ul trebuia să ia un aviz, ca Guvernul să se asigure că acest aviz este pozitiv, pur și simplu au creat aceste privilegii pentru membrii CSM. Deci, hai să nu ne mai ascundem după degete. 

De asemenea, s-au creat niște privilegii pentru cei de la Curtea Constituțională. De ce? Pentru că, inevitabil, acest proiect care este absolut neconstituțional atunci când vorbește de rediscutarea unor pensii aflate în plată, deci de diminuarea unor pensii ale magistraților aflate în plată, un astfel de proiect cu siguranță va ajunge la Curtea Constituțională. 

S-au creat privilegii și pentru cei de la Curtea Constituțională. Nu știu ce se va întâmpla (...).

Pe de altă parte, repet, acest proiect se leagă și de pensiile aflate în plată ale celor de la Curtea Constituțională", a spus avocatul Toni Neacșu.

Cum afli data la care ieşi la pensie. Calcul simplu, în 2 minute, explicat pas cu pas, fără să mergi la ghişeu 

[GAL layout="2"]

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.  

Un leu în plus la pensie te poate lăsa fără ajutor la factura de la energie electrică

La fel ca în luna decembrie, la început de ianuarie vor fi două zile libere pentru bugetari, iar pensiile vor fi virate în conturi după 3 ianuarie 2023.

Întrebat dacă există riscul ca în luna ianuarie pensiile să fie plătite cu întârziere, aşa cum s-a mai întâmplat în anii precedenţi, ministrul Muncii Marius Budăi a precizat: "Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. 

După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close