Antena 3 CNN Economic Cum afli data la care ieşi la pensie. Calcul simplu, în 2 minute, explicat pas cu pas, fără să mergi la ghişeu

Cum afli data la care ieşi la pensie. Calcul simplu, în 2 minute, explicat pas cu pas, fără să mergi la ghişeu

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Cum afli data la care ieşi la pensie. Calcul simplu, în 2 minute, explicat pas cu pas, fără să mergi la ghişeu
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    10 Oct 2022   •   22:00

Răspunsul la această întrebare se poate afla acum foarte simplu, în câţiva paşi, fără a mai face drum la Casa de Pensii, fără a da telefoane sau a merge să depuneţi vreo solicitare.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Cum aflaţi, pas cu pas, data pensionării

1. Intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), www.cnpp.ro.

2. Accesaţi rubrica "Când mă pot pensiona?".

3. Completaţi acolo data naşterii, sexul dvs şi introduceţi cifrele sau literele din imagine. Apoi, apăsaţi butonul Calculează.

Vi se afişează apoi o casetă cu data de pensionare şi stagiul minim pentru pensia de limită de vârstă, pensia anticipată sau pensia anticipată parţial.

Cifrele prezentate mai sus sunt doar un exemplu.

Câţi bani în plus vor primi românii, după majorarea pensiilor din 2023 | Avem calculele

Avem calculele momentului făcute de şeful Casei Naţionale de Pensii, în cazul în care Guvernul decide să majoreze veniturile pensionarilor cu 10%.

Creşterea ar putea fi şi de peste 500 de lei, însă depinde foarte mult de punctul de pensie.

Cu cât ar putea să crească pensiile, dacă punctul de pensie va fi majorat până la 1745 de lei, aşa cum vrea PSD, a calculat, în exclusivitate la Antena 3 CNN, şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pensiile ar putea creşte cu peste 10% din 2023. Anunţ de ultimă oră | Cu cât se majorează salariile şi pensiile de anul viitor

Salariile și pensiile se majorează de anul viitor, iar pensiile ar putea creşte cu mai mult de 10%, aşa cum se ştia, potrivit unor surse guvernamentale.

Pe de altă parte, tot de anul viitor ar putea fi și majorate pensiile în țara noastră. 11 % este varianta luată în calcul în aceste momente de coaliția de guvernare pentru un punct de pensie. 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat deja asigurări, la Antena 3 CNN, că pensiile vor fi majorate cu cel puţin 10 % acum, iar acum, potrivit unor surse din coaliția de guvernare, ultimele calcule se fac pe varianta de 11%.

Aceasta ar putea fi cea mai mare majorare care să fie dată pentru pensionarii României de anul viitor.

Pensionarii care trebuie să plătească CASS. Cum se calculează câţi bani trebuie să dea la stat pentru asigurările sociale de sănătate

Anumite categorii de pensionari trebuie să achite în continuare contribuţiile la sănătate, în funcţie de banii pe care îi primesc lunar.

Astfel, din acest an, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de guvern, se introduce plata contribuției la asigurările sociale de sănătate pentru persoanele care au pensii ce depășesc 4.000 de lei.

"Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.

Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie", informează Casa de Pensii.

×
Subiecte în articol: pensie pensionare dată pensionare
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close