Antena 3 CNN Actualitate Cazul femeii omorâte în bătaie: Anchetă internă la centrul din Bolintin-Vale

Cazul femeii omorâte în bătaie: Anchetă internă la centrul din Bolintin-Vale

Cazul femeii omorâte în bătaie: Anchetă internă la centrul din Bolintin-Vale
Sursa foto: Bolnavi psihic, educati cu parul
05 Mar 2009   •   15:59

Ancheta administrativă în cazul Centrului de Recuperare Neuropsihiatrică de la Bolintin-Vale, din judeţul Giurgiu, în care bolnavii cu afecţiuni psihice sunt trataţi cu tehnicile din lagărul de exterminare de la Auschwitz s-a încheiat. Joi după-amiază a avut loc la Giurgiu o a doua întâlnire, pentru a stabili sancţiunile personalului medical care reeduca bolnavii cu cordonul de cauciuc, vergeaua din lemn sau erau ţinuţi sub duşurile cu apă rece. În ancheta care a avut loc joi dimineaţă, dintre cei 29 de angajaţi ai centrului, care au fost convocaţi pentru anchetare internă, doar 3 au dat nota explicativă şi au răspuns la chestionarele comisiei. Conform Codului Muncii, cele 26 de persoane angajate şi care au refuzat să dea nota explicativă, pot fi sancţionate fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.


Joi dimineaţă, în jurul orelor 9:30, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu (DGASPC), s-au reunit membri Comisiei de Cercetare Disciplinară din cadrul Centrului de Recuperare Neuropsihiatrică de la Bolintin-Vale, reprezentanţii Consiliului Judeţean Giurgiu, ca observatori şi Adelina Voicu, directorul DGASPC Giurgiu, pentru anchetarea celor 29 de angajaţi, după ce o profesoară, în vârstă de 58 de ani şi diagnosticată cu schizofrenie paranoidă, a murit la sfârşitul săptămânii trecute din cauza bătăilor aplicate în centru.


"Una dintre liderele de sindicat a centrului a lipsit, pe motiv că era plecată la o conferinţă, deşi eu am trimis convocarea pentru anchetă în urmă cu cinci zile, iar angajaţii au spus că nu este legală darea unei note explicative dacă lidera nu este prezentă", explică Adelina Voicu pentru Antena3.ro.


Tot ea adaugă că din cei 29 de angajaţi ai centrului, adică şeful şi medicul centrului, asistenta medicală coordonatoare, celelalte asistente, infirmiere şi îngrijitoare, doar 3 au dat nota exlicativă şi au răspuns la chestionarul comisiei de anchetă.


"In Codul Muncii se stipulează clar că neprezentarea salariatului la convocarea făcută, fără a avea un motiv obiectiv, dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile. Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârseste o abatere disciplinară sunt avertismentul scris, suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă care nu poate depăşi 10 zile lucrătoare, retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată care nu poate depăşi 60 de zile, reduceri din salariu sau chiar desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă?, mai spune Voicu pentru Antena3.ro.


Ancheta internă s-a finalizat, însă joi după-amiază comisia va stabili sancţiunile pentru angajaţii Centrului de Recuperare Neuropsihiatrică de la Bolintin-Vale, care au agresat fizic mai mulţi bolnavi şi care au provocat şi moartea unei foste profesoare de 58 de ani.


Pe lângă ancheta administrativă, DGASPC a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu, urmând ca organele de anchetă penală să continue investigaţiile.


La Bolintin-Vale, situaţia din centru e neschimbată din 2003


Centrul de Resurse Juridice (CRJ), care monitorizează din 2003, prin vizite neanunţate, modul în care sunt respectate drepturile fundamentale ale omului în spitalele de psihiatrie şi centrele de recuperare a persoanelor cu dizabilităţi mintale din România, a vizitat în iunie 2007 centrul din Bolintin-Vale şi a constatat că faţă de vizita din 2003, situaţia a rămas aceeaşi.


"La orele amiezii, aproape toţi cei 107 de rezidenţi erau în curte aşezaţi pe jos sau pe scaune de metal, îmbrăcaţi sumar sau dezbrăcaţi, cu hainele murdare sau rupte. Niciunul dintre membri nu desfăşura activităţi de reabilitare cu aceşti rezidenţi, cu toate că standardele româneşti în domeniu prevăd implicarea rezidenţilor în activităţi psiho-sociale, în funcţie de nivelul de dezvoltare psihomotorie a fiecărui rezident", explică în exclusivitate pentru Antena3.ro Georgiana Pascu, manager de program "Pledoarie pentru demnitate" din cadrul CRJ.


Tot ea spune pentru Antena3.ro că şi lipsa hranei constituie o problemă în Centrul de la Bolintin-Vale, pentru că rezidenţii împărţeau la masa de seară o conservă de pate, respectiv 200 de grame la 3 beneficiari. Si condiţiile de locuit erau neadecvate în centru, mai exact în dormitoare nu existau mese sau noptiere, ca ei să îşi poată păstra lucrurile personale, iar uşile de la camere erau în mare parte distruse.


"Mirosul de urină şi fecale se simţea în toată instituţia, din cauza saltelelor care nu erau curate şi din cauza produselor de igienă neadecvate. Din cauza infecţiilor parazitare, toţi rezidenţii aveau părul tuns foarte scurt, chiar dacă un asemenea tratament contravine normelor internaţionale în vigoare", adaugă Georgiana Pascu pentru Antena3.ro.


Pascu mai spune pentru Antena3.ro că DGASPC Giurgiu, Consiliul Judeţean, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale ar trebui să faca publice rezultatele investigaţiilor din 2007 şi să răspundă despre modul în care au fost puse în practică recomandările de la acel moment.


"Toţi rezidenţii trebuie evaluaţi şi trebuie revizuite criteriile privind internarea lor, procedurile de restricţionare a libertăţii de mişcare, dar şi cele de petiţionare puse la dispoziţia acestor beneficiari. Mai mult, Inspecţia Socială ar trebui să-şi ducă la îndeplinire atribuţiile şi să supravegheze ca autorităţile locale şi centrale să pună în practică recomandările", concluzionează Pascu pentru Antena3.ro


Paula Safta, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Cine e Babasha, manelistul care a împărțit țara în două
x close