Antena 3 CNN Actualitate Cazul traficului cu ovule. Şeful Clinicii Sabyc a mai fost cercetat în 2005

Cazul traficului cu ovule. Şeful Clinicii Sabyc a mai fost cercetat în 2005

Cazul traficului cu ovule. Şeful Clinicii Sabyc a mai fost cercetat în 2005
21 Iul 2009   •   22:35

Şeful Clinicii Sabyc, implicat în scandalul traficului cu ovule, a mai fost cercetat în 2005. El nu a ajuns după gratii pentru că legislaţia era deficitară la acel moment. În motivarea deciziei de arestare preventivă a trei persoane implicate în caz sunt prezentate detalii legate de modul în care acţionau medicii. Pacientelor li se interzicea să comunice între ele sau cu doctorii, iar racolările se făceau cu ajutorul lor.


Cercetările în cazul Clinicii Sabyc scot la iveală mai multe nereguli. În motivarea deciziei prin care a dispus, luni, arestarea medicului specialist ginecolog şi şef al clinicii Sabyc, Harry Mironescu, a fiului acestuia Yair Miron şi a secretarei lor Ceciliei Borza se menţionează: "Pacientelor li se interzicea să comunice cu medicii, singura care se ocupa de programări, tratamente, plăţi, contactarea persoanelor era inculpata Borza Cecilia."

Cât mai puţine acţiuni făcute la vedere însemnau mai puţine riscuri. Până şi racolarea donatoarelor se făcea prin intermediari. Numele medicilor nu puteau fi legate în niciun fel de traficul de ovule.

"Din declaraţia învinuitei (...) rezultă că acesteia, timp de 2 ani, i-au fost prelevate ovule, primind de la numita Cecilia de trei ori sumele de 700, 800 şi 1.000 de lei pentru fiecare operaţie de prelevare de ovule. Ulterior, i s-a propus de către doctorul Miron şi de către numita Cecilia, că, dacă mai aduce şi alte fete care sunt de acord să li se preleveze ovule, poate primi un comision de 100 USD", se arată în motivarea instanţei de judecată.


În acte, clinica specializată în fertilizarea in vitro prezintă un câştig de numai 150.000 de euro pentru anul trecut. Neoficial, se vorbeşte însă de încasări uriaşe, provenite din mii de intervenţii, făcute fără autorizaţie şi, deci, nedeclarate. La momentul intervenţiei poliţiştilor, în clinică au fost găsiţi 200.000 de euro.

Colegiul Medicilor cunoştea situaţia încă din 2006 şi a propus închiderea centrului. În acel moment, nu exista însă o lege care să permită acest lucru. Ulterior s-au făcut controale, dar anunţate şi nimic suspect nu a fost descoperit.

"Probabil, când ajungeam noi acolo, ei erau pregătiţi din acest punct de vedere, astfel încât să nu vedem niciun fel de urmă de activitate", a declarat Victor Zota, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant.

Agenţia Naţională de Transplant a anunţat că va opri temporar activitatea centrului medical Sabyc în cazul în care Colegiul Medicilor va suspenda la rândul său activitatea personalului medical.

Între timp, scandalul a ajuns şi în Israel. Ministerul Sănătăţii de la Tel Aviv vrea să afle dacă nu cumva, clinica Sabyc a colaborat şi cu alte unităţi medicale din Israel.
Antena 3

×
Parteneri
Hidroelectrica crește prețurile la energia electrică, pentru anumiți consumatori
x close