Antena 3 CNN Actualitate Ce înseamnă "tiriplici" şi ce a vrut să spună Marcel Ciolacu

Ce înseamnă "tiriplici" şi ce a vrut să spună Marcel Ciolacu

Cuvântul zilei a fost, fără îndoiala, "tiriplici". După ce l-am auzit pe Marcel Ciolacu, mulţi dintre noi au căutat pe net să vadă ce semnifică de fapt. Ana Iorga, realizatoarea rubricii "Pe cuvânt", a explicat în direct la Antena 3 care e treaba cu tiriplicii din punct de vedere al semanticii.

Ce înseamnă "tiriplici" şi ce a vrut să spună Marcel Ciolacu
de Ana Iorga    |    20 Iun 2022   •   18:03

Cuvântul tiriplici nu figurează în DEX, dar poate fi găsit în dicţionarele de argou, a spus Ana Iorga într-o intervenţie în studioul Antena 3. 

"În limbaj argotic e un cuvânt peiorativ - tiripliciu e o persoană lipsită de importanţă, inofensivă, om de rând. Nu e de bine...", a explicat realizatoarea "Pe cuvânt".

M-am săturat la fiecare discuție să apară tot felul de tiriplici care vin și își dau cu părerea, declarase de dimineaţă Marcel Ciolacu.

Cuvântul tiriplici vine ca sonoritate din limba turcă. Tiriplic sună ca ișlic și nu avea nimic peiorativ, termenul din argou însemna fir de bumbac. 

Ca adverb, a merge tiriplic nu este peiorativ, ci dimpotrivă: a merge strună, a merge perfect.

"De foarte multe ori lucrurile se transformă și ajung să însemne ceva ironic, peiorativ în argou, doar pe baza sonorității. 

Seamănă cu măscărici, păcălici, e destul de ușor ca să ajungă termen peiorativ, un cuvânt nevinovat din turcă, pentru că înseamnă fir de bumbac.", a mai explicat Ana Iorga.

 

×
Subiecte în articol: tiriplici Ana Iorga Marcel Ciolacu
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close