Antena 3 CNN Actualitate Celebrul manuscris Codex Aureus, scris cu cerneală de aur și aflat într-o bibliotecă din Ardeal, inclus pe lista UNESCO

Celebrul manuscris Codex Aureus, scris cu cerneală de aur și aflat într-o bibliotecă din Ardeal, inclus pe lista UNESCO

Celebrul manuscris medieval Codex Aureus, scris cu cerneală de aur și aflat în colecția Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, ar putea intra în Patrimoniul UNESCO în anul 2023.

Celebrul manuscris Codex Aureus, scris cu cerneală de aur și aflat într-o bibliotecă din Ardeal, inclus pe lista UNESCO
Sursa foto: Facebook I Kungliga biblioteket
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Mai 2023   •   23:43

Codex Aureus, un celebru manuscris medieval scris cu cerneală de aur, se află în colecția Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, iar în anul 2023 ar putea fi inclus în Patrimoniul UNESCO.

Manuscrisul latin a fost comandat de împăratul Carol cel Mare în secolul al IX-lea și conține primele două evanghelii din Tetraevanghelul (Matei și Marcu). Cealaltă parte, cu evangheliile lui Luca și Ioan, se află în Biblioteca Apostolică Vaticană din Roma

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Se demarează procedurile pentru includerea celebrului manuscris medieval Codex Aureus, scris cu cerneală de aur și adăpostit în colecția Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, în Patrimoniul UNESCO pentru anul 2023.

În acest sens, încă din 2021, un profesor din orașul german Trier a inițiat demersurile pentru includerea tuturor celor nouă codice medievale existente în Europa pe lista Patrimoniului Mondial.

Citește și: Patrimoniu UNESCO în Bulgaria | Mănăstirea Rila, cea mai mare şi cunoscută mănăstire ortodoxă din Bulgaria

"Nu foarte târziu în cursul acestui an, dar nu depinde de noi, m-aș bucura să vă dau şi o veste bună legată de intrarea acestui Codex Aureus în Patrimoniul UNESCO", a spus managerul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu.

Managerul Bibliotecii Naționale a României a subliniat că pentru dosarul necesar înscrierii a fost trimisă doar o copie virtuală.

"Ideea că cineva ar trimite undeva în lume Codex Aureus este o aiureală, răuvoitoare sau rău intenționată.

Locul lui este alături de familia de Codex-uri pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi asta se va întâmpla fără să părăsească o clipă teritoriul țării. Sper să dăm în curând această veste”, a spus Adrian Cioroianu.

Codex Aureus, un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810, cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecția bibliotecii, se află depozitat în camera intitulată Tezaur, o încăpere blindată, fiind păstrat în condiții speciale şi verificat periodic din punct de vedere al conservării sale.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close