Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis nu susține ideea pașaportului COVID: Certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale

Klaus Iohannis nu susține ideea pașaportului COVID: Certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale

Președintele Klaus Iohannis a transmis liderilor europeni că viitorul certificat de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, distanțându-se astfel de statele cu economie dependente de turism, care fac presiuni pentru introducerea cât mai rapidă a unui astfel de document învederea facilitării circulației cetățenilor europeni.

Klaus Iohannis nu susține ideea pașaportului COVID: Certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale
de Mădălina Mihalache    |    26 Feb 2021   •   17:25

Conform Administrației Prezidențiale, Iohannis susține "o abordare coordonată și unitară la nivel european" și apreciază că "certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale".

Președintele român a exprimat această poziție la la reuniunea extraordinară a Consiliului European, desfășurată în perioada 25-26 februarie 2021 în format de videoconferință.

"Președintele Klaus Iohannis a semnalat faptul că, la nivelul UE, nu s-a reușit implementarea unei abordări comune în ceea ce privește unele măsuri luate în pandemie, precum restricțiile impuse, care diferă semnificativ de la un stat membru la altul, în ceea ce privește controlul frontierelor sau asigurarea liberei circulații a mărfurilor și persoanelor.

Referitor la certificatele de vaccinare, Președintele României s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue”, menționează Administrația Prezidențială.

Cu câteva ore în urmă, cancelarul german Angela Merkel a transmis, în urma aceleiași reuniuni la care a participat și Klaus Iohannis, că certificatul de vaccinare ar urma să fie introdus în Uniunea Europeană "înainte de venirea verii".

Angela Merkel a dezvăluit când va fi introdus certificatul de vaccinare în Europa

Cancelarul german Angela Merkel a anunțat, joi seară, care va fi momentul aproximativ de la care vor fi disponibile certificatele digitale de vaccinare ce vor permite oamenilor să călătorească în Europa, în ciuda pandemiei de coronaviurs.

Astfel, așa-numitele pașapoarte de vaccinare ar urma să intre în uz înaintea verii, conform estimării făcute de cancelarul german.

“Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a spus Angela Merkel, adăugând că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente.

Acest calendar vine după ce liderii Uniunii Europene au discutat joi despre emiterea acestor documente pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva Covid-19.

 

 

×
Subiecte în articol: certificat de vaccinare Klaus Iohannis
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close