Antena 3 CNN Actualitate Certificatul verde, obligatoriu la muncă. Ce variante au angajații

Certificatul verde, obligatoriu la muncă. Ce variante au angajații

Conform proiectului de lege pentru introducerea certificatului verde, cei care vor refuza să prezinte actul ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioada de până la 30 de zile.

Certificatul verde, obligatoriu la muncă. Ce variante au angajații
Sursa foto: Hepta | Abaca Press / Lafargue Raphael/ABACA
de Laura Dinu    |    27 Oct 2021   •   09:16

Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu pentru toți angajații, atât la stat, cât și la privat.

Procedura va fi următoarea: Veți ajunge la muncă, va trebui să arătați certificatul verde persoanei responsabile de verificarea codului QR, iar dacă nu aveți un cod valid, atunci va exista riscul să nu intrați la muncă.

Angajații au două variate pentru a nu fi dați afară:

  • la stat, dacă angajatul decide să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția îi decontează testele anti-COVID până la emiterea Certificatului Verde.
  • la privat însă, dacă angajatul decide să se vaccineze cu prima doză, angajatorul decide dacă va deconta sau nu testele anti-COVID. La fel și pentru cei nevaccinați din motive medicale. Companiile spun că vor încerca să găsească cele mai bune soluții pentru angajați.

Certificatul verde la locul de muncă a fost respins în Senat

Dacă angajatul alege să nu se vaccineze, atunci va trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, PCR la 72 de ore, sau antigen la 48 de ore. La un calcul rapid, într-o lună de zile, pentru testarea cu PCR, un angajat trebuie să scoată din buzunar 1800 de lei, iar pentru testele antigen 900 de lei.

În situația în care angajatul nici nu se vaccinează nici nu se testează, angajatorul poate decide suspendarea pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat.

Dacă nici după 30 de zile acesta nu prezintă certificatul verde, angajatul la stat va fi concediat, iar la privat angajatorul va decide dacă îi prelungește suspendarea sau îl concediază. 

Deocamdată, proiectul de lege se dezbate în Parlament. Pentru introducerea certificatului verde la muncă, lega trebuie să treacă de votul din parlament, apoi să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Raed Arafat anunță când va deveni obligatoriu certificatul verde la locul de muncă, pentru angajații din sistemul public

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că, din cunoştinţele pe care le are, în Parlament se discută pe marginea proiectului privind accesul la locul de muncă, în sistemul public, nu şi în cel privat, pentru persoanele vaccinate sau care se testează pe banii lor. Arafat estimează că legea ar urma să fie adoptată în două sau trei săptămâni.

"La angajaţi nu se aplică aceste reguli (măsurile luate recent privind accesul în baza certificatului verde, la unele activităţi - n.r.) pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament. Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic. Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, este testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat. Legea este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament. Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală. Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. (...) Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu (...). Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a declarat Raed Arafat, marţi seară, la TVR.

Șeful DSU a mai menţionat că înainte testarea se făcea pe banii angajatorului pentru că nu existau vaccinuri. De asemenea, sunt "extrem de rare" cazurile în care, din punct de vedere medical, nu este recomandat vaccinul.

Când ar putea intra în vigoare noile reguli

Întrebat în cât timp ar urma să fie adoptat noul act normativ de către Parlament, secretarul de stat din MAI a răspuns: "Eu ştiu că este în regim de urgenţă, deci ar trebui în 2-3 săptămâni, poate şi mai repede, să treacă”.

Raed Arafat a catalogat creşterea numărului de persoane care se vaccinează drept "un lucru extrem de pozitiv” care "ne va ajuta să revenim următoarele situaţii care pot să apară”, el mulţumind oamenilor că "au înţeles mesajul”.

El a mai precizat că mai puţin de 7% dintre persoanele vaccinate care s-au infectat au dezvoltat forme severe ale infecţiei.

Certificatul verde, obligatoriu pentru angajații de la stat. Comisia Juridică a aprobat măsura și o trimite în Parlament

Proiectul de act normativ prevede că personalul în cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

 

×
Subiecte în articol: certificat verde

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Miniștrii de externe din țările NATO, la București. Măsuri de securitate la cel mai înalt nivel

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close