Antena 3 CNN Actualitate Certificatele verzi, verificate la graniță cu aparatură STS

Certificatele verzi, verificate la graniță cu aparatură STS

Sute de români au plecat deja din ţară cu ajutorul certificatelor digitale. Unii le-au descărcat în timp ce se aflau în aeroport, altii au mers pe varianta clasică si au printat adeverinţa de vaccinare, au făcut un test PCR sau dovada faptului că au trecut prin boală în ultimele trei luni.

Certificatele verzi, verificate la graniță cu aparatură STS
de Georgiana Adam    |    01 Iul 2021   •   17:32

STS anunţă că peste 200 de mii de români si-au descărcat documentul şi a pus la dispoziţia poliţiştilor de frontieră aparatura necesară verificării certificatului digital.

Primii pasageri care au plecat astăzi din ţară au reuşit să descarce certificatul verde de pe platforma STS.

Oamenii spun că procedura a fost simplă şi au primit documentul în doar câteva minute

Au fost, însă, şi români care nu au reușit să intre în posesia certificatului verde, fie din cauza unor erori tehnice, fie au aflat târziu de el.

STS a emis, încă din primele ore de la lansarea platformei, peste 100.000 de certificate digitale COVID.

STS: Peste 170.000 de certificate digitale emise în primele patru ore de la lansare

"În primele patru ore am avut deja peste 170. 000 de certificate generate, cea mai mare parte a lor a fost pentru persoanele care s-au vaccinat", a spus Cătălin Chirica, purtător de cuvânt STS.

Vameşii au primit dispozitive de la STS pentru a putea verifica certificatele verzi.

"Colegii de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au pus la dispozitia Poliţiei de Frontieră 271 de terminale mobile și 271 de scannere pentru a verifica aceste certificate", a spus Fabian Bădilă, șeful Biroului de Informare și Relații Publice Poliția de Frontieră.

Timp de 6 săptămâni, pot fi folosite în paralel şi celelalte documente de călătorie. Iar cei care nu au acces la Internet vor putea sa îşi ridice certificatul de la DSP sau de la medicul de familie.

Certificatul digital COVID, în vigoare de la 1 iulie. Dr. Andrei Baciu ne spune cum îl obţinem şi cum funcţionează

Începând de astăzi intră în vigoare paşaportul digital COVID. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Andrei Baciu, ne va spune cum funcţionează acest certificat, de unde îl obţinem şi mai ales ce conţine.

După ce situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit mult şi lumea a început să plece în concedii, vedem că există multe certificate clasice, de vaccinare anti-COVID, de testare, ceea ce ar însemna ca la punctele de frontieră să se formeze adevărate cozi.

"Atunci s-a venit cu această soluţie digitală, modernă şi eficientă, de certificat digital COVID. Iar forma digitală garantează că documentul este autentic, este real şi valid.

Ce conţine documentul

Documentul se eliberează tuturor persoanelor vaccinate, celor care au un test negativ RT-PCR în ultimele 72 de ore şi celor care s-au vindecat de COVID, au anticorpi şi au o protecţie, astfel că transmit virusul într-o proporţie mult mai mică", a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Andrei Baciu, joi, la Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Cum obţinem certificatul digital COVID

Adresa de internet de unde putem intra în posesia acestui document este certificat-covid.gov.ro.

"Acolo ne facem un cont, scriem adresa de e-mail şi primim apoi certificatul la care ne încadrăm. Fie în printăm, fie îl păstrăm aşa pe telefon. 

Dacă totul este în regulă, acest lucru va fi confirmat prin culoarea verde şi o bifă, iar persoana respectivă nu mai intră în carantină sau izolare", a precizat dr. Andrei Baciu.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close