Antena 3 CNN Actualitate Cetăţenii de la sate vor primi educaţie rutieră în biserică, în timpul slujbei de duminică

Cetăţenii de la sate vor primi educaţie rutieră în biserică, în timpul slujbei de duminică

Cetăţenii de la sate vor primi educaţie rutieră în biserică, în timpul slujbei de duminică
Sursa foto: Foto: INTACT Images
22 Sep 2012   •   10:07

Un proiect aflat în lucru la Direcţia Poliţiei Rutiere urmăreşte să implice preoţii şi primarii din mediul rural în programele de educaţie rutieră a pietonilor, în aşa fel încât numărul accidentelor rutiere produse din vina acestora să fie redus, informează surse din Poliţie.
   
Direcţia Poliţiei Rutiere urmează să ia legătura cu preoţii şi primarii din afara oraşelor pentru ca, în timpul slujbelor de duminică ori cu diverse ocazii când au loc adunări populare, să dea oamenilor sfaturi care să-i ajute să nu devină victimele unor accidente de circulaţie, mai ales că, de cele mai multe ori, incidentele rutiere produse în afara localităţii, pe şosea, au urmări extrem de grave.
   
Pentru că educaţia rutieră în rândul adulţilor este dificil de făcut în mediul rural, unde nivelul de instruire al locuitorilor este redus, reprezentanţii Direcţiei Poliţiei Rutiere urmăresc să-şi transmită programele preventive prin intermediul preoţilor şi al primarilor, aceştia fiind persoanele în care oamenii de la ţară au cea mai mare încredere şi care au toate şansele să fie luaţi în serios.
   
Referitor la tragediile rutiere produse în afara oraşelor, în care au fost implicaţi pietoni, comisarul-şef Lucian Diniţă declara, într-o conferinţă de presă, că multe dintre accidente se produc din cauza inconştienţei pietonilor. Mai mult, 5,5 la sută din numărul total al pietonilor loviţi de maşini erau beţi, unii dintre ei având în sânge o alcoolemie de până la trei la mie, ceea de înseamnă că aceştia erau în pragul comei alcoolice.


   
"Un exemplu incredibil de inconştienţă a unui pieton, este cazul unei persoane care îşi mâna pe şosea cele două vaci. O vacă mergea pe un sens, una pe celălalt sens. Ca nu se piardă una de alta, stăpânul le legase cu sfoară, iar el, la rândul lui, se prinsese cu o frânghie de una dintre ele, pentru ca animelele să nu se îndepărteze. Şoferul unei autoutilitare nu a observat sfoara dintre cele două vaci, iar animalele şi stăpânul lor au murit pe loc", a explicat Diniţă.
   
Ca măsuri preventive, preoţii le vor transmite enoriaşilor să evite consumul excesiv de alcool atunci când urmează să circule pe marginea şoselei, să traverseze prin locurile special marcate ori, acolo unde sunt, să folosească pasarelele. În plus, atunci când circulă noaptea, pe lângă şosea, pietonii vor fi sfătuiţi să poarte numai haine deschise la culoare, iar dacă este posibil, chiar veste reflectorizante.    
   
Un caz extrem de grav înregistrat de Poliţia Rutieră şi care a avut drept victimă un pieton beat, aflat în comă alcoolică, a fost înregistrat la data de 11 august, pe raza comunei botoşănene Vlădeni. Incidentul s-a produs în jurtul orei 23.00, când un şofer în vârstă de 31 de ani, care conducea un Audi A4, a spulberat un bărbat de 60 de ani care dormea pe şosea. Bărbatul accidentat alea o alcoolemie de 2,15 la mie.   
   
O tragedie asemănătoare s-a produs, spun poliţiştii, şi lângă localitatea băcăuană Helegiu. Victima, un bărbat în vârstă de 47 de ani mergea pe marginea drumului şi s-a dezechilibrat, în mod fatal, în momentul în care pe lângă el a trecut o autoutilitară cu remorcă, ce se îndrepta către Oneşti. După necropsierea cadavrului, medicii au găsit în sângele bărbatului o alcoolemie de nu mai puţin de tre la mie.

×
Parteneri
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut în gol şi a luat foc, la Mestre
x close