Antena 3 CNN Actualitate CFR Marfă, gata de privatizare. Strategia a fost aprobată de Guvern

CFR Marfă, gata de privatizare. Strategia a fost aprobată de Guvern

CFR Marfă, gata de privatizare. Strategia a fost aprobată de Guvern
Sursa foto: Foto: Agerpres
13 Feb 2013   •   16:22

Hotărârea de guvern privind privatizarea CFR Marfă a fost aprobată de Guvern, în şedinţa de miercuri, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.
   
Săptămâna trecută, actul normativ a fost dezbătut de Guvern în primă lectură, fiind aşteptat şi avizul din partea Consiliului Economic şi Social (CES).
   
CFR Marfă înregistrează în prezent datorii totale de 1,8 miliarde lei, dintre care circa 600 milioane lei la buget şi 600 milioane lei către CFR Infrastructură, restul reprezentând penalităţi de întârziere şi restanţe către furnizori privaţi.
   
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a avizat strategia, solicitând privatizarea cu un investitor strategic şi respectarea obligaţiilor pe care societatea le are faţă de MApN, NATO şi alte structuri de securitate.

Pentru pregătirea procesului de privatizare vor fi parcurse o serie de etape, respectiv notificarea creditorilor CFR Marfă cu privire la posibilitatea modificării structurii acţionariatului, ca urmare a privatizării, şi obţinerea acordului acestora, obţinerea avizelor de mediu pentru privatizare şi a certificatelor de obligaţii bugetare, întocmirea unui dosar de prezentare (inclusiv a proiectului contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni), asigurarea accesului potenţialilor investitori la date şi informaţii despre CFR Marfă (inclusiv prin organizare unui Camere de Date) şi publicarea ofertei de vânzare a acţiunilor.
   
Conform strategiei, statul va ceda pachetul majoritar al CFR Marfă prin negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, etapă urmată de licitaţie cu ofertă în plic, unde garanţia de participare va fi echivalentul în lei a 10 milioane euro, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat.
   
Pe de altă parte, taxa pentru fiecare investitor sau grup de investitori care depune documente de participare este echivalentul în lei a sumei de 20.000 euro.
   
Singurul criteriu de adjudecare a licitaţiei va fi preţul oferit.
   




×
Subiecte în articol: cfr marfa
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close