Antena 3 CNN Actualitate Cine este George Floyd, uriaşul blând mort în mâna poliţiei americane. Cazul lui a revoltat întreaga lume

Cine este George Floyd, uriaşul blând mort în mâna poliţiei americane. Cazul lui a revoltat întreaga lume

George Floyd, un american de culoare prezentat drept un om generos care şi-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei covid-19, a murit cu faţa la pământ şi gâtul sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis, în nordul Statelor Unite, unde a venit din Texas pentru a începe o nouă viaţă, relatează AFP:

Cine este George Floyd, uriaşul blând mort în mâna poliţiei americane. Cazul lui a revoltat întreaga lume
Sursa foto: Hepta
30 Mai 2020   •   13:43

”Toată lumea îl iubea pe fratele meu”, declara Philonese Floyd marţi, la o zi după această moarte care a provocat manifestaţii în mai multe oraşe şi a relansat apeluri la despărţirea de un rasism ”sistemic” în America, relatează News.ro

”Era un uriaş blând”, a declarat el la CNN. ”Nu a făcut niciodată rău nimănui”.

Defunctul, care avea 46 de ani, a lucrat mai întâi ca şofer de camion în Minnesota, apoi ca agent de pază într-un restaurant, Conga Latin Bistro, înainte ca pandemia să-l lase făcă loc de muncă.

”Ne făcea să ne simţim în securitate”, a declarat, pentru postul public de radio NPR, Luz Maria Gonzalez, o clientă fidelă a localului. ”La sfârşitul serii spunea 'hei, Luz, am să aştept împreună cu tine până urci în taxi'”.

Alţii evocă paşii pe care-i făcea George Floyd pentru a-şi îmbunătăţi viaţa

”Îmi amintesc că spunea că voia să atingă lumea. Voia să aibă un impact în lume”, a povestit la postul KPRC de la Houston, unde au făcut împreună Liceul Jack Yates, Jonathan Veal, un prieten din copilărie.

George Floyd, înalt, a strălucit mereu la baschet şi la fotbal american şi a încercat şi hop-hop. Însă a plecat de la Houston pentru că nu reuşea să-şi găsească de lucru. Veal spune că a vorbit ultima oară cu prietenul său în ianuarie, prin SMS.

”Sunt lucruri mici pe care trebuie să le pun în ordine pentru micuţii mei”, i-a scris atunci George Floyd. ”Credinţa mi se întoarce acolo unde ar trebui să fie”.

Însă, la 25 mai, aşa cum arată o înregistrare de mai multe minute care a devebit virală pe Internet, George Floyd a murit după ce un poliţist l-a apăsat cu genunchiul pe gât, în timp ce era culcat pe burtă pe stradă, neînarmat şi încătuşat.

”Vă rog, vă rog, nu pot să respir”

Poliţia îl suspecta că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari pentru a cumpăra ţigări, după ce un angajat al unui magazin a sunat la numărul de urgenţă 911.

Bridgett Floyd consideră că moartea fratului său pe mâna poliţiei ”îţi rupe sufletul”.

”Este exact ceea ce i-au făcut. Mi-au ucis fratele. El striga după ajutor”, a declarat ea pentru NBC News

Patru poliţişti au fost condediaţi după decesul lui George Floyd. Derek Chauvin, cel care a stat cu genunchiul pe gâtul său, a fost arestat vineri şi inculpat de omor prin imprudenţă.

George Floyd "era pur şi simplu un înger pe pământ”, a reacţionat prietena sa, Courtney Ross, la CBS News. ”Iar noi l-am diabolizat şi l-am ucis”, a declarat ea.

George Floyd era tată și soț

Roxie Washington, mama fiicei lor în vârstă de şase ani, la Houston, l-a prezentat ca pe un tată devotat.

”Pentru că era aşa de mare, oamenii credeau că ar căuta scandal”, a declarat ea, citată de Houston Chronicle. ”Dar era o persoană iubitoare şi îşi iubea fiica”.

Unul dintre vechii prieteni ai lui George Floyd, Stephen Jackson, a devenit vedetă NBA. Ceea ce nu le-aschimbat prietenia, dă asigurări sportivul.

”Ne spuneam Twin (geamăn)”, a declarat Jackson, vizibil emoţionat, într-o înregistrare video postată pe Instagram.

”El era pe cale să-şi schimbe viaţa”, mutându-se în Minnesota cu munca pentru a susţine nevoile copiilor săi, a declarat el.

”Băiatul meu făcea tot ceea ce trebuia, iar ei mi l-au ucis”, spune el.

Protestele din SUA au scăpat de sub control. Manifestanții au atacat Casa Albă și sediul CNN. În Minneapolis a fost decretată starea de urgență

Răsturnare de situație în cazul lui George Floyd. O filmare nouă arată că trei polițiști s-au așezat cu genunchii pe bărbatul care a murit la scurt timp

Polițistul din Minneapolis care l-a ucis pe cetățeanul afro-american George Floyd a fost arestat

×
Subiecte în articol: George Floyd
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close