Antena 3 CNN Actualitate CNA va sancţiona greşelile de gramatică de la radio şi TV

CNA va sancţiona greşelile de gramatică de la radio şi TV

CNA va sancţiona greşelile de gramatică de la radio şi TV
25 Iul 2007   •   09:39

CNA s-a sesizat faţă de frecventa utilizare defectuoasă a limbii române în emisiunile radio şi tv şi a hotărât monitorizarea unor posturi în vederea remedierii erorilor curente şi, eventual, a sancţionării cazurilor de perpetuare a acestora. Într-un comunicat de presă, CNA enumeră o serie dintre cele mai frecvente abateri de la folosirea limbii române: cacofonii, deturnări semantice, enunţuri incorecte.

Astfel de greşeli frecvente indicate de CNA sunt „măcar dacă Colentina” (Radio România Actualităţi, 4 iulie); „că chiar şi la această oră” (Realitatea TV, 14 iulie); „sistemul de vot uninominal pe care lucrează acum comisia” (Antena 3, 13 iulie); „un avion de tip Airbus 320 a aterizat pe o ploaie torenţială şi nu a reuşit să se frâneze la timp” (Naţional TV, 18 iulie); „au fost realizate 6 decese” (Antena 3, 22 iulie).

Potrivit CNA, nu pe ultimul loc se situează greşelile gramaticale ortoepice: „rugby” (Radio România Actualităţi 5, 6, 8, 14 iulie) sau dezacorduri de gen, număr şi caz: „viteza şi neatenţia în trafic face victime” (Prima TV, 15 iulie); „festivităţile vor începe cu intonarea imnului de stat a României şi a Franţei” (Antena 3, 14 iulie); „este ora doisprezece şi jumătate” (Realitatea TV, 19 iulie); „acoperişuri de pe mai multe blocuri şi de pe un magazin a fost smuls de vânt” (Radio România Actualităţi, 4 iulie); „evadaţii a fost interogaţi de un procuror”, „analiza mostrelor prelevate au indicat creşteri”, „este inimaginabil cum au scăpat şoferii care se aflau exact aici, între aceşti mormani de fiare contorsionate” (Naţional TV, 15, 18, 19 iulie); „complect exclusă” (Realitatea TV, 17 iulie).

CNA precizează că această sesizare are loc în baza obligaţiilor ce-i revin, conform art.88 din Codul audiovizual, care menţionează că „radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română”.

În context, CNA salută preocupările unor posturi şi realizatori de emisiuni care iau în răspăr abateri de la folosirea corectă a limbii române. De asemenea, CNA va miza în această privinţă pe continuarea parteneriatului cu Academia Română şi va colabora cu profesionişti din domeniu.

Rompres

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close