Antena 3 CNN Actualitate Comercianţii din pieţe, fraţi cu evaziunea fiscală

Comercianţii din pieţe, fraţi cu evaziunea fiscală

Comercianţii din pieţe, fraţi cu evaziunea fiscală
24 Apr 2013   •   23:18

De frica inspectorilor care le cer actele pentru marfă, mulţi comercianti dau bir cu fugiţii, ascund marfa pe unde pot sau chiar o abandonează. Un experiment realizat de reporterii cu camera ascunsă de reporterii Observatorului ne arată cât de corecţi sunt negustorii care se consideră cinstiţi.

Un zvon care anunţă sosirea Gărzii Financiare este suficient pentru a declanşa nebunia într-o piaţă. Acesta se împrăştie peste tot, iar negustorii intră în vrie. Bagă marfa pe unde apucă, demontează mesele şi dispar unul câte unul.

Toată marfa care se află pe tarabe reprezintă o problemăde pe tarabă. Deşi unii susţin că sunt cu toate actele în regulă, în realitate comercianţii sunt fraţi cu evaziunea.

Negustorii "cinstiţi" vând de toate pentru toţi, dar nu legal. De la fructe şi legume, până la pliculeţe cu vopsea de ouă.

De cele mai multe ori comercianţii dispar pur şi simplu în mulţime. Lasă marfa pe tarabă şi uită chiar şi banii sau actele pe tejghea. Nici nu-i de mirare pentru că amenzile pot ajunge până la 20 de mii de lei pentru neînregistrarea veniturilor sau lipsa actelor de provenienţă a mărfii.

„Garda Financiară sigilează spaţiile de unde pleacă aceşti comercianţi, dacă sunt standuri acestea se sigilează şi se invită proprietarul sau cel care a închiriat spaţiul la sediul gărzii”, explică Alexandru Cristea, purtător de cuvânt al Gărzii Financiare.

An de an, în România, evaziunea fiscală ajunge la 14 miliarde de euro.


×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close