Antena 3 CNN Actualitate Veşti bune pentru fermierii români. Comisia Europeană a majorat ajutoarele pentru agricultori

Veşti bune pentru fermierii români. Comisia Europeană a majorat ajutoarele pentru agricultori

Agricultorii români ar putea primi despăgubiri de până la 50 de milioane de euro pentru cerealele nevândute din cauza importurilor din Ucraina. Deciziile Comisiei Europene.

Veşti bune pentru fermierii români. Comisia Europeană a majorat ajutoarele pentru agricultori
Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    25 Mar 2023   •   16:37

Comisia Europeană a fost de acord să majoreze suma la de la 10 milioane de euro, după presiunile făcute de parlamentarii români.

Inclusiv președintele României s-a implicat în acest scandal al compensării pierderilor fermierilor români.

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu președinta Comisia Europene, Ursula von der Leyen, iar aceasta anunțat că sumele pentru fermierii români vor fi recalculate. Inițial, cei de la Comisia Europeană au anunţat că vor aloca doar 10,5 milioane de euro pentru fermierii români.

Însă este vorba despre o sumă totală insuficientă, mai mică și decât cea primită de Bulgaria, care primește în jur de 17 milioane de euro, deși au o suprafață agricolă mult mai mică și un număr mai mic de fermieri.

Fermierii români avertizează că vor falimenta dacă nu-și vând produsele, iar suma de 10 milioane de euro propusă a fi alocată României din rezerva de criză a UE este extrem de mica în comparaţie cu pierderile suferite.

Fermierii de plâng că stau cu magaziile pline în vreme ce piaţa românească a fost invadată ce cereale din Ucraina. Alţii au vândut produsele în pierdere doar pentru a limita proporţiile dezastrului.

Citeşte şi: Europarlamentarul Maria Grapini, despre cum a pierdut România 3 miliarde de euro după raportări neconforme

Însă după ce președintele Klaus Iohnnis a avut ședința Consiliului European, unde a vorbit cu președinta Comisiei Europene, a ieșit și a anunțat că sumele vor fi recalculate.

Astfel, potrivit unor surse europene, ar fi vorba despre o sumă în plus față de cele 10 milioane, între 7 și 14 milioane de euro, deci ajutorul pentru fermieri ar putea ajunge 24 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru agricultorii români, sumă care va fi dublată de Guvernul României.

Așa că e posibil să vedem în jur de 48, poate 50 de milioane de euro alocate pentru fermierii români drept compensații pentru pierderile suferite din cauza cerealelor ucrainene care au  inundat piața din România.

×
Subiecte în articol: fermieri romani
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close