Antena 3 CNN Actualitate Comisia Europeană propune extinderea regulii "n+3" pentru România, pentru a preveni pierderea de fonduri UE

Comisia Europeană propune extinderea regulii "n+3" pentru România, pentru a preveni pierderea de fonduri UE

Comisia Europeană propune extinderea regulii "n+3" pentru România, pentru a preveni pierderea de fonduri UE
Sursa foto: Foto: Agerpres
21 Mai 2013   •   20:12

Comisia Europeană a propus marţi o măsură care extinde regula 'n+3' pentru România şi Slovacia, dincolo de 2013, în conformitate cu o cerere în acest sens a Consiliului European din februarie, reducând astfel riscul de dezangajare a fondurilor de coeziune din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor, informează Agerpres.

CE a propus marţi această măsură pentru a ajuta ţările afectate de criză să utilizeze fondurile UE, ajutând statele membre să găsească soluţii la problema şomajului în rândul tinerilor, să sprijine Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) şi să plătească proiecte majore de infrastructură.

În absenţa măsurilor propuse, investiţiile din cadrul politicii de coeziune pentru creştere ar putea fi pierdute din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor sau din cauza dificultăţii de a găsi cofinanţatori la nivel naţional şi în sectorul privat în climatul economic actual, informează un comunicat al CE dat publicităţii la Bruxelles.

Propunerea, determinată de solicitările primite din partea guvernelor naţionale şi a Consiliului European, va fi trimisă Parlamentului European (PE) şi Consiliului de Miniştri al UE în vederea adoptării.

Măsura propusă marţi de CE ar oferi României şi Slovaciei mai mult timp pentru a cheltui fondurile alocate în cadrul politicii de coeziune. Aceasta ar permite o mai bună selecţie şi implementare a proiectelor strategice, apreciază executivul comunitar în comunicat.

Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, a precizat că România şi Slovacia ar trebui să ia măsura ca pe un stimulent pentru consolidarea eforturilor de reformare şi de investiţie.

"În ceea ce priveşte România şi Slovacia, ca urmare a deciziilor Consiliului European, prezenta propunere le oferă posibilitatea de a folosi fondurile UE acolo unde este cel mai mult nevoie de ele", a menţionat el.

Fondurile alocate statelor membre în cadrul politicii de coeziune se împart în sume anuale care trebuie cheltuite în decurs de doi sau trei ani, în funcţie de ţară. Această regulă este cunoscută sub numele de regula 'n+2 sau n+3', 'n' fiind anul în care sunt alocate fondurile.


×
Subiecte în articol: Comisia Europeana
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close