Antena 3 CNN Actualitate Cozi la mâncare, paşapoarte şi la cumpărat valută. Mesajul ministrului Adrian Chesnoiu pentru români

Cozi la mâncare, paşapoarte şi la cumpărat valută. Mesajul ministrului Adrian Chesnoiu pentru români

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a făcut un nou apel la calm, după ce românii au golit rafturile magazinelor. "România este o ţară care îşi produce tot ce are nevoie", a declarat ministrul, sâmbătă, în exclusivitate la Antena 3.

Cozi la mâncare, paşapoarte şi la cumpărat valută. Mesajul ministrului Adrian Chesnoiu pentru români
Sursa foto: Adrian Chesnoiu/ Facebook Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Iulia Gorgorin    |    12 Mar 2022   •   22:52

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a făcut precizări importante despre efectele războiului din Ucraina, dar şi despre criza economică care se resimte la nivel global.

Acesta spune că România produce suficiente alimente pentru a asigura necesarul de consum al populației.

"Vreau să încep prin a vă spune că suntem alături de români. Este o situaţie este extrem de complicată la nivel global. Starea de emoţie socială este una crescută şi este uneori complicat să mai distingi între ceea ce se întâmplă în realitate şi ceea ce se propagă în mediul virtual.

România este o ţară stabilă. Producem alimente suficiente astfel încât să fim independeţi şi să nu fie nici un pericol pentru a nu putea asigura populaţiei României cu produse agroalimentare. Aţi citat din ceea ce spun experţii de la ONU cu privire la riscurile securităţii alimentare. Ei se raporteaza la nivel global, pentru că această criză din Ucraina cu agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei a afectat doi mari furnizori de cereale si produse agroalimetare la nivel global. Rusia şi Ucraina exportau 30% din cantitatea de cereale care era comercializată la nivel global si evident această presiune s-a resimtit în starea de spirit a tututror europenilor si la nivel global.

România este o ţară care îşi produce tot ce are nevoie. Gândiţi-vă că noi avem mai mult decât dublu producţie la grâul pe care îl avem în România, deci necesarul nostru de consum este asigurat şi producem o cantitate superioară, care evident este comercializată. Aceeaşi situaţie este şi la porumb, şi la floarea-soarelui", a declarat Adrian Chesnoiu la Antena 3.

De asemenea, ministrul Agriculturii a făcut o postare pe pagina sa de Facebook, unde îi asigură pe români că nu au niciun motiv de îngrijorare, în ceea ce ce priveşte stocurile alimentare din magazine.

"Suntem în dialog cu producătorii, distribuitorii și comercianții, monitorizăm în permanență situația stocurilor și nu există niciun fel de motiv de îngrijorare.

De aceea îi rog pe români să nu se lase atrași în spirala informațiilor alarmiste cu privire la eventuale dezechilibre pe piața alimentelor.

Obținem suficientă materie primă pentru a nu fi afectat accesul oamenilor la alimente.

Vă dau câteva exemple: Producem într-un an agricol bun peste 11 milioane tone de grâu, 15 milioane de tone de porumb și 3 milioane de tone de floarea-soarelui, cantități mai mult decât duble față de necesarul de consum al populației.

Avem o oportunitate să transformăm surplusul de grâu, porumb și floarea-soarelui în alimente pe care să le exportăm sub formă de produse cu valoarea adăugată mare. Și am propus în noul PNS majorarea la 15 milioane de euro a sprijinului acordat pentru fiecare unitate de producție nou înființată, care procesează materie primă internă!

Sunt angajat în transformarea acestei oportunități în fapte concrete și ca această șansă pe care agricultura românească o are să devină realitate!", a precizat ministrul Adrian Chesnoiu.

România produce suficiente alimente pentru a asigura necesarul de consum al populației. Suntem în dialog cu producătorii, distribuitorii și comercianții, monitorizăm în permanență situația stocurilor și nu există niciun fel de motiv de îngrijorare. De aceea îi rog pe români să nu se lase atrași în spirala informațiilor alarmiste cu privire la eventuale dezechilibre pe piața alimentelor. Obținem suficientă materie primă pentru a nu fi afectat accesul oamenilor la alimente. Vă dau câteva exemple: Producem într-un an agricol bun peste 11 milioane tone de grâu, 15 milioane de tone de porumb și 3 milioane de tone de floarea-soarelui, cantități mai mult decât duble față de necesarul de consum al populației. Avem o oportunitate să transformăm surplusul de grâu, porumb și floarea-soarelui în alimente pe care să le exportăm sub formă de produse cu valoarea adăugată mare. Și am propus în noul PNS majorarea la 15 milioane de euro a sprijinului acordat pentru fiecare unitate de producție nou înființată, care procesează materie primă internă! Sunt angajat în transformarea acestei oportunități în fapte concrete și ca această șansă pe care agricultura românească o are să devină realitate!

Posted by Adrian Ionut Chesnoiu on Saturday, 12 March 2022

×
Subiecte în articol: Adrian Chenoiu mesaj romani
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close