Antena 3 CNN Actualitate Credincioşii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfantul Prooroc Ilie

Credincioşii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfantul Prooroc Ilie

Credincioşii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfantul Prooroc Ilie
20 Iul 2008   •   10:02

Credincioşii ortodocşi şi catolici îl prăznuiesc duminică pe Sfântul Prooroc Ilie, cunoscut în tradiţia populară ca „sfântul care aduce ploaia”. Se spune că el este cel care provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile şi hotărâşte când să bată grindina. Sfântul Ilie este totodată protectorul aviatorilor şi al electricienilor. Peste 100.000 de români îşi serbeaza onomastica.

Potrivit tradiţiei populare, oamenii nu au voie să lucreze în această zi, în schimb se cinstesc cojocarii şi stuparii şi se duc faguri şi mere la biserică, care se împart apoi enoriaşilor. La sate, apicultorii recoltează mierea de albine. Obiceiul, denumit „retezatul stupilor” este urmat de o masă festivă care are menirea de a asigura belşugul apicultorilor şi se transform într-o adevarată petrecere cu cântec şi joc. Se spune că dacă în siua de Sf. Ilie plouă, va ploua 20 de zile în şir.

Unul dintre marii prooroci ai Vechiului Testament, Sfântul Ilie ocupă un loc special între sfinţii cinstiţi în Biserica Ortodoxă. Potrivit tradiţiei creştine, Sfântul Ilie este cel care a readus poporul lui Israel la credinţa în Dumnezeu şi a înlăturat cultul zeului sirian Baal. Mai mult, se spune că Sf. Ilie a provocat seceta cumplită din Israel şi a adus apoi ploile care au salvat poporul de la pieire.

Antena 3

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close