Antena 3 CNN Actualitate Crescătorii de păsări susţin că vânzările din sectorul avicol au scăzut cu 20% după scandalul Salmonella

Crescătorii de păsări susţin că vânzările din sectorul avicol au scăzut cu 20% după scandalul Salmonella

Crescătorii de păsări susţin că vânzările din sectorul avicol au scăzut cu 20% după scandalul Salmonella
Sursa foto: foto: Intact Images
04 Noi 2013   •   19:30

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) estimează că vânzările din sectorul avicol au scăzut cu 20% în urma scandalului contaminării cărnii de pui cu salmonella, iar prejudiciul din industrie se ridică în prezent de 25 milioane euro, conform MEDIAFAX.
   
"În urma situaţiei create, sectorul avicol, în întregul său, este prejudiciat prin reducerea vânzărilor cu 20% (...). Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la circa 25 milioane euro şi estimăm un prejudiciu total de 50 - 60 milioane euro, ceea ce va duce la falimente în lanţ în industria avicolă. Facem apel la toţi factorii responsabili de a comunica prompt, corect şi transparent opiniei publice, pentru a linişti populaţia şi a salva un sector care în ultimul timp a făcut progrese însemnate atât calitativ, cât şi cantitativ.   

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a comunicat că în cazul Avicola Călăraşi nu s-au găsit serotipurile salmonella periculoase pentru om, dar conform legislaţiei a trecut la analize amănunţite pentru reconfirmarea rezultatului.
   
"Pentru prevenirea îmbolnăvirii consumatorilor, România ca ţară membră a UE a adoptat Programul integrat de siguranţă alimentară de la fermă la furculiţă pentru Salmonella, promovat prin legislaţie de către UE. În industria avicolă sunt monitorizate permanent toate infecţiile cu Salmonella (în ferme, abatoare, fabrici de procesare, distribuţie) atât prin controale oficiale, cât şi prin autocontroale conform Programului Strategic al ANSVSA. În cazul în care există o suspiciune de contaminare cu Salmonella fie a păsărilor vii, fie a produselor avicole, se trece la tipizarea Salmonella prin examene complexe şi apoi la aplicarea procedurilor specifice, dacă este cazul. Aplicând procedurile legale, se elimină orice risc de contaminare cu Salmonella patogeni a produselor avicole care se comercializează din fermele avicole".
   
UCPR are 250 membri din care 18 societăţi avicole mari, specializate sau mixte (carne, ouă sau carne-ouă), 22 de societăţi avicole mijlocii, 236 societăţi avicole mici şi 22 membri neavicultori (producători şi distribuitori de vaccinuri, medicamente, aditivi furajeri, echipamente pentru avicultură etc.).
   
Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov, cu ocazia verificărilor vizând lanţul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om.   
 
Citeşte şi: 

Şeful Avicola Călăraşi: Ancheta DNA ne-a băgat în faliment

ALERTĂ la nivel naţional. Carne de pui infestată cu salmonela ar fi ajuns pe rafturile magazinelor

Dosarul mafiei cărnii. ANSVSA: Peste 13.500 kg carne, retrase de la vânzare

×
Subiecte în articol: scandal carne carne de pui
Parteneri
Hidroelectrica face angajări şi oferă salarii de 10.000 de lei
x close