Antena 3 CNN Actualitate CSM, despre proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc: Anticonstituţional

CSM, despre proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc: Anticonstituţional

CSM, despre proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc: Anticonstituţional
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    11 Sep 2014   •   14:35

Proictul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc încalcă statul de drept, spune Consiliul Superior al Magistraturii. Într-un comunicat oficial, CSM aminteşte că Justiţia nu poate fi făcută în limba maghiară, ci doar în limba română şi cere UDMR să respecte Constituţia.

CSM continuă însă şi războiul cu presa. Dezbaterile pe astfel de teme pot încălca statul de drept, susţine Consiliul.

 
"Lansarea prin orice mijloc de comunicare în masă de către vectori de imagine - indiferent dacă sunt analişti, jurnalişti, politicieni - în spaţiul public a unor teme ce exced cadrului constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România reprezintă un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia şi o agresiune la principiile statului de drept", se arată într-un comunicat de presă al CSM.
 
În acelaşi comunicat, CSM ţine să reamintească, indiferent de iniţiatorii, autorii sau stadiul asumării proiectului de o entitate, grupare sau persoană, mai multe prevederi ale Constituţiei.
 
Astfel, Consiliul redă articolul 152 al legii fundamentale, potrivit căruia "dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii".
 
CSM reaminteşte şi mai multe prevederi constituţionale privind înfăptuirea justiţiei în România, printre care şi cele legate de statutul judecătorilor şi cel al procurorilor şi de instanţele judecătoreşti.
 
În acest context, sunt citate prevederi conform cărora "este interzisă înfiinţarea de instanţe extraordinare; prin lege organică pot fi înfiinţate instanţe specializate în anumite materii, cu posibilitatea participării, după caz, a unor persoane din afara magistraturii".
 
CSM citează şi prevederile privind folosirea limbii materne şi a interpretului în justiţie: Procedura judiciară se desfăşoară în limba română; Cetăţenii români aparţinând minorităţilor naţionale au dreptul să se exprime în limba maternă în faţa instanţelor de judecată, în condiţiile legii organice; Modalităţile de exercitare a acestui drept, inclusiv prin folosirea de interpreţi sau traduceri, se vor stabili astfel încât să nu împiedice buna administrare a justiţiei şi să nu implice cheltuieli suplimentare pentru cei interesaţi; Cetăţenii străini şi apatrizii care nu înţeleg sau nu vorbesc limba română au dreptul de a lua cunoştinţă de toate actele şi lucrările dosarului, de a vorbi în instanţă şi de a pune concluzii, prin interpret; în procesele penale acest drept este asigurat în mod gratuit.
 
Juriştii UDMR au finalizat proiectul de lege prin care vor autonomie. În cele 20 de pagini pe care Uniunea Maghiarilor şi le-a asumat sunt specificate cu lux de amănunte toate prevederile lor. 
 

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close