Antena 3 CNN Actualitate CSM, precizări despre proiectul reformei pensiilor: "Este echitabil ca o astfel de posibilitate să fie prevăzută și pentru magistrați"

CSM, precizări despre proiectul reformei pensiilor: "Este echitabil ca o astfel de posibilitate să fie prevăzută și pentru magistrați"

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis noi precizări despre protestul magistraților, declanșat din cauza nemulțumirilor legate de proiectul reformei pensiilor.

CSM, precizări despre proiectul reformei pensiilor: "Este echitabil ca o astfel de posibilitate să fie prevăzută și pentru magistrați"
Sursa foto: pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iun 2023   •   14:53

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, miercuri, precizări în legătură cu protestul din sistemul judiciar, în ceea ce privește reformarea sistemului de pensii.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de CSM, sistemul judiciar este de acord ca soluția legislativă propusă să reglementeze un nivel maxim al pensiei, care să nu depășească salariul în plată al unui magistrat în activitate.

De asemenea, sistemul judiciar apreciază că este necesar să se stabilească o vechime în magistratură de minimum 25 de ani pentru pensia de serviciu, din care în mod obligatoriu 20 de ani în funcția de judecător sau procuror.

În plus, judecătorii și procurorii sunt de acord cu stabilirea unei vârste de pensionare, dar precizează că este necesară o perioadă de tranziție pentru a asigura încrederea legitimă a profesioniștilor din sistemul judiciar, care și-au început cariera în temeiul unui cadru juridic diferit.

Citește și: Grefierii se pregătesc să intre în grevă: "Majorarea vârstei de pensionare echivalează cu condamnarea la moarte"

"Este necesar ca dispozițiile legale să reglementeze o metodă reală de etapizare a creșterii vârstei de pensionare, pe o perioadă de timp rezonabilă, astfel încât să nu se creeze situații discriminatorii între profesioniștii cu o vechime similară în sistemul judiciar, dar cu o vârstă biologică diferită.

Totodată, apreciem că este necesar ca soluția legislativă să prevadă un mecanism de pensionare anticipată, cu penalizarea cuantumului drepturilor de pensie, ce există în prezent în legislația care reglementează sistemul public de pensii.

Este echitabil ca o astfel de posibilitate să fie prevăzută și pentru magistrați, mai ales în condițiile în care, potrivit proiectului de lege, limita de vârstă pentru pensionare urmează a fi majorată considerabil”, se arată în comunicatul de presă citat.

Judecătorii de la mai multe instanțe, inclusiv Curtea de Apel București și Curtea de Apel Alba Iulia, au decis suspendarea activității, începând de miercuri, nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu, fiind judecate doar cauzele urgente, potrivit Mediafax.

×
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close