Antena 3 CNN Actualitate Grefierii se pregătesc să intre în grevă: "Majorarea vârstei de pensionare echivalează cu condamnarea la moarte"

Grefierii se pregătesc să intre în grevă: "Majorarea vârstei de pensionare echivalează cu condamnarea la moarte"

Grefierii amenință cu întreruperea activității la nivel național, după ce a fost anunțată măsura majorării vârstei de pensionare la 65 de ani.

Grefierii se pregătesc să intre în grevă: "Majorarea vârstei de pensionare echivalează cu condamnarea la moarte"
Sursa foto: Getty Images I AmnajKhetsamtip
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iun 2023   •   13:59

După ce Guvernul a transmis că majorează vârsta de pensionare la 65 de ani, grefierii au anunțat că se vor alătura formelor de protest aflate în derulare.

Într-un comunicat transmis de Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL, sindicaliștii anunță că, în cazul în care nu vor fi chemați la negocieri, grefierii vor spori formele de protest, care pot culmina cu întreruperea activității la nivel național.

Sindicatul precizează că intenția coaliției de guvernare de a adopta măsurile anunțate este "intempestivă, netransparentă și fără consultarea partenerilor de dialog social".

"În prezent, vârsta de pensionare a grefierilor este 60 de ani, iar majorarea ei echivalează cu condamnarea la moarte a grefierilor", declară sindicatul.

Citește și: Ce se întâmplă cu procesele, în timpul grevei magistraților

În aceste condiții, SNGJ Dicasterial anunță că, începând cu data de 21 iunie, personalul auxiliar de specialitate va efectua acte de procedură și înregistrări statistice numai în cauzele stabilite prin hotărârea adunării generale a instanței sau parchetului unde își desfășoară activitatea.

De asemenea, în cazul dosarelor amânate la instanțe, nu se va efectua niciun fel de act de procedură și niciun fel de operațiune statistică în programul informatic Ecris, decât introducerea termenului de judecată ce se va acorda.

Sindicatul Național al Grefei solicită organizarea unei întrevederi cu premierul României până la sfârșitul acestei săptămâni, pe tema modificărilor condițiilor de pensionare, fiind anunțate, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere, forme de protest care vor culmina cu întreruperea activității la nivel național.

"În cazul în care, până în data de 26 iunie 2023, conducerea organizației noastre sindicale nu va fi convocată la discuții de Prim-ministrul României, iar proiectul își va urma parcursul legislativ și se vor întruni comisiile de specialitate din Camera Deputaților care vor acorda raport favorabil amendamentelor propuse și nediscutate cu partenerii de dialog social, se va convoca, de urgență, o nouă adunare generală extraordinară pentru a stabili și spori formele de protest, în condițiile legii, care vor culmina cu întreruperea activității la nivel național", se arată în comunicatul transmis de SNGJ Dicasterial.

×
Subiecte în articol: Grefieri grevă vârstă pensionare
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close