Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ce se întâmplă cu procesele, în timpul grevei magistraților

Ce se întâmplă cu procesele, în timpul grevei magistraților

Greva magistraților începe astăzi, 21 iunie 2023. Judecătorii și procurorii își suspendă activitatea pentru a-şi apăra pensiile speciale. Iată ce se va întâmpla cu procesele, în perioada următoare.

Ce se întâmplă cu procesele, în timpul grevei magistraților
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    21 Iun 2023   •   08:21

Magistraţii de la mai multe instanțe și parchete din țară au anunțat că își vor suspenda astăzi activitatea pe termen nelimitat. Greva aduce efecte majore în sistemul judiciar.

Toate procesele aflate pe rol, penale, civile sau comerciale vor fi amânate, mai puțin cele urgente. Adică cele care revin judecătorilor de drepturi și libertăți ori răpirile internaționale de copii sau ordinele de protecţie.

Magistraţii sunt nemultumiţi de modul în care se dorește a fi modificată legea pensiilor de serviciu și cele speciale.

Citește și: Magistrații români încep să își suspende activitatea pe termen nelimitat, nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu

Proiectul care se află acum in Parlament prevede ca vârsta de pensionare a magistratilor să creasca de la 50 la 60 de ani, iar cuantumul pensiei să fie calculat in funcţie de veniturile din ultimii 25 de ani, faţă de ultimele 12 luni, aşa cum este în prezent.

Iar in loc de procentul de 80% calculat pe ultimele 300 de luni se va acorda pensie în valoare de 65% din veniturile obţinute pe durata activităţii.

În cazul procurorilor şi judecătorilor, de pildă pensia medie de serviciu este de aproape 22 de mii de lei.

×
Subiecte în articol: procese greva magistraților
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close