Antena 3 CNN Actualitate Cultură De ce dispar pentru totdeauna unele limbi ale lumii. Motivul este surprinzător

De ce dispar pentru totdeauna unele limbi ale lumii. Motivul este surprinzător

De ce dispar pentru totdeauna unele limbi ale lumii. Motivul este surprinzător
de O.P.    |    04 Sep 2014   •   08:25

Succesul generat de dezvoltarea economică ar putea duce la dispariţia unor limbi minoritare, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, informează bbc.co.uk.

Cele mai ameninţate sunt limbile minoritare vorbite în cele mai dezvoltate regiuni ale planetei, precum America de Nord, Europa şi Australia.

Autorii acestui studiu, publicat în Proceedings of the Royal Society B, spun că eforturile de protejare a acestor limbi trebuie să se concentreze pe aceste teritorii.

Coordonatoarea studiului, Tatsuya Amano, profesor la Universitatea Cambridge, a spus: "Limbile lumii dispar acum cu mare viteză. Este o situaţie foarte gravă. Vrem să descoperim felul în care extincţia este distribuită global şi care sunt factorii principali ai acestui proces".

Tatsuya Amano, care studiază de obicei ratele de dispariţie a speciilor de animale, spune că aproximativ 25% din limbile vorbite pe plan mondial sunt în prezent ameninţate.

Potrivit cercetătorilor, cu cât o ţară are mai mult succes din punct de vedere economic, cu atât mai repede dispar limbile ei minoritare.

Ei spun că, în America de Nord, limbi precum Upper Tanana - vorbită de mai puţin de 25 de persoane în Alaska - sunt pe punctul de a dispărea pentru totdeauna.

În Europa, limbi precum Ume Sami din Scandinavia şi dialectul Auvergnat din Franţa dispar cu rapiditate din vorbirea curentă.

×
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close