Antena 3 CNN Actualitate Cultură Săptămâna Haferland a ajuns la cea de-a zecea ediţie: "Trebuie să privim spre viitor"

Săptămâna Haferland a ajuns la cea de-a zecea ediţie: "Trebuie să privim spre viitor"

Cel mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania - Săptămâna Haferland, a ajuns la cea de-a 10-a ediţie. Promovarea educației interculturale și conservarea mediului înconjurător sunt doar câteva dintre temele abordate în acest an.

Săptămâna Haferland a ajuns la cea de-a zecea ediţie: "Trebuie să privim spre viitor"
Sursa foto: haferland.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2022   •   17:35

Ideea festivalului cultural Săptămâna Haferland a luat naștere în anul 2012, iar povestea a început datorită Fundațiilor M&V Schmidt şi Tabaluga. Acestea au avut o misiune comună, promovarea culturii şi a tradiţiilor sașilor din Transilvania pentru a dezvolta turismul din zona.

"Şi cu presiunea soţiei, care mi-a spus chiar că e o ruşine pentru mine să nu fac nimic în satul natal, pentru părinţi, aşa că m-a ambiţionat şi pe mine să devin activ în satul natal şi aşa s-a născut Săptămâna Haferland", a declarat Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt.

Un deceniu de cultură și tradiții săsești din Țara Ovăzului vor fi sarbatorite în cadrul Festivalului Haferland. Regiunea săsească din Transilvania este denumită astfel de localnicii care obișnuiau să cultive ovăz în această zonă unde clima era aspră.

Fiecare ediție abordează o altă tematică, iar anul 2022 în Ţara Ovăzului vorbeşte despre importanţa educației interculturale, dar și despre conservarea mediului înconjurător.

"Am simţit că este insuficient doar să restaurăm casele pentru a le arăta oamenilor istoria saşilor. Am simţit că trebuie să privim spre viitor, iar copiii sunt viitorul. Şi educaţia porneşte de la ei. Fiecare an mă aşteaptă cu un nou proiect. Povestea este prima formă de înţelegere a lumii pe înţelesul fiecărui copil", a precizat Veronica Schmidt, vicepreşedintele Fundaţiei M&V Schmidt.

Cei mici vor putea să înveţe să picteze pe lemn sau pe pânză în cadrul atelierelor de creație. Vor păşi în istorie pentru a afla secretele olăritului alături de localnici, iar anul acesta va avea loc chiar și lansarea unei cărți cu povești pentru copii.

De-a lungul celor trei zile de festival, oamenii se vor bucura de muzică, dansuri tradiționale săsești, piese de teatru sau concerte în bisericile fortificate.

Aceştia vor putea participa chiar şi la baluri tradiționale săsești. În acest an, Săptămâna Haferland se desfășoară în perioada 29 – 31 iulie în 10 sate din Țara Ovăzului.

×
Subiecte în articol: Săptămâna Haferland
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close