Antena 3 CNN Actualitate Cultură Sporturi: al treilea volum al Enciclopediei Financiarului ? Descoperă Lumea

Sporturi: al treilea volum al Enciclopediei Financiarului ? Descoperă Lumea

Sporturi: al treilea volum al Enciclopediei Financiarului ? Descoperă Lumea
04 Dec 2008   •   17:10

Financiarul continuă seria lecturilor captivante de weekend printr-o nouă colecţie spectaculoasă în şase volume: ?Descoperă Lumea?. În fiecare vineri, împreună cu Financiarul, colecţia ?Descoperă Lumea? îşi poartă cititorul într-o călătorie imaginară prin lumea înconjurătoare cu ajutorul ilustraţiilor bogate, fotografiilor relevante şi descrierilor surprinzător de vii care îl fac să descopere o parte nebănuită a vieţii de zi cu zi.
Vineri, 5 decembrie, Financiarul lansează Sporturi, cel de-al treilea volum al Enciclopediei Descoperă Lumea. Volumul este dedicat atât persoanelor interesate de istoria sporturilor la nivel mondial cât şi celor preocupate de descrierea detaliată a tuturor jocurilor, şi reprezintă un almanah al sporturilor practicate din antichitate până în prezent. El este grupat pe mai multe categorii, fie că sunt sporturi individuale sau de echipă, jocuri cu mingea sau la fileu, de interior, exterior, acvatice sau nautice, de vară sau de iarnă: fotbal, volei, baschet, tenis de câmp şi de masă, biliard, gimnastică, ciclism, ski, etc.
Colecţia Financiarul apare în condiţii grafice impresionante, un layout foarte atractiv şi ilustraţie spectaculoasă, copertă cartonată, hârtie lucioasă, numai bună de lecturat, pus în bibliotecă sau făcut cadou. Tirajul este de 30.000 de exemplare iar preţul pachetului ziar + carte este de 13 ron.
De stiut:
Fotbal ? Arheologii au găsit numeroase indicii care atestă faptul că civilizaţiile antice jucau o versiune a fotbalului folosind un balon rotund. Unul dintre ele este a modelul unei mingi descoperite în mormântul unui faraon egiptean şi care este astăzi expusă la British Museum. Primul cod de reguli din istoria fotbalului a fost redactat în 1848 la Cambridge, iar prima Asociaţie de Fotbal a fost fondată în Anglia, în anul 1863. Până atunci singura regulă comună tuturor culturilor jucătoare de fotbal era lovirea obiectului asemănător unei mingii doar cu piciorul.
Tenis de câmp - Cavalerii care se întorceau în Franţa din cruciade în urmă cu 800 de ani au adus cu ei un joc cu mingea, cunoscut în prezent sub denumirea de tenis. Europenii îl jucau în interior, adesea într-o mânăstire sau într-un palat. Era cunoscut sub denumirea de tenis regal sau tenis de curte. La început, mingea era lovită cu mâna goală. Apoi au fost folosite mănuşi, după aceea o bâtă sau o paletă. Introducerea, în sec. XVI, a unei plase cu fibre a permis jucătorilor de tenis regal să lovească mingea cu mai multă forţă. Maiorul Walter Wingfield a introdus în Anglia, în 1874, tenisul pe gazon, inspirându-se din jocul grecilor antici numit sphairistike. Însă, tenisul modern a apărut în anul 1877, când s-a ţinut prima ediţie a campionatului Angliei, turneul de la Wimbledon.
Baschet - Doctorul canadian James Naismith dorea ca elevii săi să poată juca un sport în sală, în timpul iernilor reci din Massachusetts. În 1891, el a inventat baschetul prin introducerea mingii printr-un cerc sau coş poziţionat la aproximativ 3 m deasupra solului. De baschet aminteşte şi Pok-to-Pok, un joc practicat încă din antichitate de către mayaşii din America Centrală care presupune introducerea unei bile de cauciuc prin inele de piatră fixate la o înălţime de 8 metri, lovirea bilei făcându-se doar cu genunchii sau picioarele.
Squash ? Acest sport are ca prototip un joc din anii 1700, denumit racquets. Acesta a fost jucat pentru prima oară de deţinuţii din închisoarea Fleet din Londra. Mai târziu, şi aristocraţia din Anglia a început să practice acest sport. Jocul a devenit şi mai popular după ce elevii de la Harrow, o şcoală publică din Anglia, au început să folosească o minge moale din cauciuc. Într-un târziu au fost construite terenuri acoperite.
Biliardul - Se presupune că biliardul a luat naştere atunci când timpul neprielnic îi ţinea în casă pe jucătorii împătimiţi de bowling şi crochet. La început, jucătorii deplasau mingea pe podea cu un ţăruş, înlocuit mai târziu cu un băţ cu vârf conic, denumit tac. Jocul era practicat pe o masă acoperită cu material verde care simboliza peluza. Biliardul a constituit punctul de pornire al jocurilor de snooker şi pool care, în anii 1940, au devenit mai populare decât biliardul. Biliardul se joacă numai cu trei bile, una roşie şi două albe, snookerul cu 15 bile roşii, şase bile în alte culori şi o bilă albă. Pool, denumit şi biliard cu buzunare, are o bilă albă şi 15 bile colorate şi numerotate. În prezent, toate cele trei jocuri sunt practicate pe o masă dreptunghiulară cu buzunare la colţuri şi lateral. Punctele se înscriu prin introducerea bilelor în buzunare cu ajutorul bilei albe.
Judo ? sport de origine japoneză, judo înseamna ?calea blândeţii? deoarece foloseşte foarte puţină forţă brută, acesta s-a dezvoltat din ju-jitsu şi a fost admis ca sport olimpic din anul 1964.
Vedeţi suplimentele Financiarul
Succesiunea volumelor este următoarea:
1. Mari invenţii (vineri, 21 noiembrie)
2. Secretele tehnicii ( vineri, 28 noiembrie)
3. Sporturi şi jocuri (vineri, 5 decembrie)
4. Construcţii monumentale (vineri, 12 decembrie)
5. Exploratori şi neguţători (vineri, 19 decembrie)
6. Zborul (marţi, 23 decembrie)
Enciclopedia ?Descoperă lumea? este al patrulea proiect editorial distinct al Financiarului, după colecţia de articole Harvard Business Review (iunie-iulie/ 8 apariţii), suplimentul Mari Contribuabili (19 septembrie) şi Enciclopedia Marea Istorie Ilustrată a Lumii (octombrie-noiembrie).
Coperta celui de-al treilea volum al Enciclopediei Financiarului ? Descoperă Lumea

Financiarul.com

×
Subiecte în articol: Financiarul
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close