Cum se pregăteşte România pentru asaltul imigranţilor. Oprea: Întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia

de M.Z.    |    27 Aug 2015   •   15:47
Cum se pregăteşte România pentru asaltul imigranţilor. Oprea: Întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia Foto: captura Antena 3
UPDATE 15.47 - România va întări măsurile de securitate la graniţa cu Serbia, pe unde ar putea intra în ţara noastră imigranţi veniţi din Orientul Mijlociu, pentru a preveni fenomenul imigratiei, a anunţat, joi, vicepremierul Gabriel Oprea.

România trebuie să asigure securitatea unei frontiere de 2070 de kilometri, frontiera externă a Uniunii Europene.
 
La finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat că, momentan, ţara noastră nu se confruntă cu o astfel de criză, dar vor fi luate mai multe măsuri de prevenţie.

În prezent, România are şase centre regionale de cazare a imigranţilor, cu o capacitate de 1500 de locuri. Centrele au un grad de ocupare de 20%.
 - Principalele declaraţii ale vicepremierului Gabriel Oprea:

- am decis să întărim măsurile de securiate la frontiera cu Serbia

- România nu resimte o presiune a imigraţiei

- am convocat azi şedinta CSAT pe tema evaluării riscurilor privind un posibil impact de securitate pe fenomenul imigraţionist la frontierele României
 
- Europa are o criză a imigranţilor fără precedent a persoanelor care au nevoie de protecţie, majoritatea din nordul Africii şi Orientul Mijlociu care se îndreaptă spre state membre ale Schengen în special
 
- afectate şi Bulgaria, Ungaria, Austria, Germania, Franţa şi Suedia
 
- situaţia se menţine la nivelul anului trecut
 
- am cerut membrilor CSAT să avem o atitudine responsabilă şi să acţionăm preventiv pentru limita riscurilor la adresa securităţii naţionale
 
- am decis să întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia

________________________________
 
Ştirea iniţială
 
Şedinţă de urgenţă, astăzi, la Guvern. Comitetul pentru Situaţii Speciale de Urgenţă analizează cât de mare este pericolul imigranţilor care bat la porţile României. 
 
Ţările occidentale sunt depăşite de situaţie, iar vecinii noştri din Ungaria şi Bulgaria au luat măsuri disperate.

La şedinţă participă opt miniştri, şeful STA Marcel Opriş, şeful Poliţiei Române Petre Tobă şi procurorul general al României, Tiberiu Niţu.

Vicepremierul Gabriel Oprea va face declaraţii la ora 15.45.

În apropierea României este una dintre porţile de intrare în Europa pentru imigranţi. Sute de refugiaţi aşteaptă în gara din Szeged să prindă trenul care să-i ducă spre Budapesta şi de acolo spre Europa. Mai mulţi tineri, majoritatea studenţi voluntari, în ajută cu apă, mâncare şi indicaţii.

Ţările vecine României se confruntă cu valuri de  imigranţi sosiţi din Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Miercuri, un număr record de refugiaţi au pătruns pe teritoriul Ungariei: peste 3.200. Situaţia e la fel de gravă şi în Serbia şi Macedonia, iar un ministru ceh a cerut chiar închiderea frontierelor spaţiului Schengen. Astăzi se dechide summitul Balcanilor de Vest la Viena, iar criza refugiaţilor reprezintă principala temă de discuţii. 
 
Autorităţile maghiare recunosc că "zidul antiimigranţi" nu e de ajuns. Pe 18 august, guvernul de la Budapesta a anunţat crearea unor unităţi speciale de apărare a graniţelor, alcătuite din mii de poliţişti care vor fi trimişi la frontiera cu Serbia, pentru a împiedica imigranţii clandestini să pătrundă pe teritoriul ungar. 
 
Se pare însă că nici acestea nu au fost de ajuns. Explicaţia oficială este că gardul mai avea câteva zile ca să fie gata, iar imigranţii au profitat de acest răgaz.
 
Membră a spaţiului Schengen, Ungaria a primit deja de la începutul lui 2015 peste 100.000 de imigranţi, mai mult decât dublul celor veniţi în tot anul 2014, în ciuda măsurilor dure luate de guvernul condus de Viktor Orban.

x close