Antena 3 CNN Actualitate Avocatul Poporului cere BOR să organizeze cursuri speciale pentru realizarea Botezului

Avocatul Poporului cere BOR să organizeze cursuri speciale pentru realizarea Botezului

Avocatul Poporului propune Bisericii Ortodoxe Române organizarea unor cursuri pentru preoți privind Taina Botezului sau consultarea medicilor în cazul în care starea de sănătate a copiilor o impune. Inițiativa Avocatului Poporului vine după ce, la Suceava, un copil a murit în urma ritualului de botez.

Avocatul Poporului cere BOR să organizeze cursuri speciale pentru realizarea Botezului
Sursa foto: Arhivă
de Dana Musceleanu    |    17 Feb 2021   •   11:25

"Avocatul Poporului, în conformitate cu mandatul său constituţional, se implică de fiecare dată când dreptul la viaţă al unui copil este încălcat, pentru identificarea unor soluţii, în scopul evitării pe viitor a unor situaţii similare şi pentru a vedea modul în care autorităţile administrative centrale şi locale îşi desfăşoară activitatea. Decesul unui copil, indiferent de condiţiile în care acesta survine, este motivul pentru care ne-am implicat şi în cazul tragediei care a avut loc la Suceava", potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, transmis miercuri.

Săptămâna trecută, a avut loc o întâlnire a Avocatului Poporului cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost lămurite mai multe aspecte referitoare la înfăptuirea Tainei Botezului.

Reprezentanții instituției au prezentat Bisericii Ortodoxe Române câteva propuneri care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod. Una dintre acestea vizează analizarea oportunității includerii în programa universitară a Facultăților de Teologie Ortodoxă a unor cursuri/pregătiri suplimentare privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului, precum și organizarea unor astfel de cursuri pentru preoții activi.

De asemenea, Avocatul Poporului propune discuții amănunțite între preoți și familii, referitoare la starea de sănătate fizică a copilului, inclusiv consultarea medicilor curanți ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a copilului o impune și stabilirea modalității de efectuare a ritualului Botezului, adaptată fiecărui caz.

Stabilirea Botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfășurarea ritualului fără riscuri

O altă propunere vizează încurajarea părinților pentru stabilirea Botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfășurarea ritualului, fără a implica riscuri, și explicarea faptului că înfăptuirea Tainei Botezului, în termen de 40 de zile de la nașterea copilului, nu este obligatorie și că nu este prevăzut un termen limită până la care copilul poate fi creștinat.

"Deplin conştienţi de faptul că pentru marea majoritate a cetăţenilor români identitatea creştin-ortodoxă este fundamentul identităţii naţionale, respectând canoanele bisericeşti şi fidelitatea faţă de tradiţie şi, fără niciun fel de ingerinţe din partea noastră în autonomia Bisericii Ortodoxe Române, am supus atenţiei Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române câteva aspecte care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod: analizarea oportunităţii includerii în programa universitară a Facultăţilor de Teologie Ortodoxă a unor cursuri/pregătiri suplimentare privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului, precum şi organizarea unor astfel de cursuri pentru preoţii activi; discuţii amănunţite între preoţi şi familie referitoare la starea de sănătate fizică a copilului, inclusiv consultarea medicilor curanţi ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a copilului o impune şi stabilirea modalităţii de efectuare a ritualului Botezului, adaptată fiecărui caz", mai arată comunicatul.

Preotul din Suceava este urmărit penal pentru ucidere din culpă în dosarul bebeluşului care a murit după botez

Un copil în vârstă de o lună şi jumătate a decedat, la începutul acestei luni luni, la spital, după ce a făcut stop cardio-respirator, în urma ritualului de botez ce a avut loc la Biserica "Sf. Constantin şi Elena" din Suceava, în timpul căruia ar fi fost complet scufundat în apă. La autopsie medicii au găsit lichid în plămâni.

Procuratura din Suceava a anunțat că preotul care a oficiat botezul în urma căruia un copil a murit are în prezent calitatea de suspect, în dosarul deschis de anchetatori pentru ucidere din culpă.

×
Subiecte în articol: BOR avocatul poporului botez
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close